Sałatka z pęczakiem i grillowanymi warzywami
Denerwują Cię sałatki, po których czujesz sytość tylko przez krótki czas? Nasza sałatka z pęczakiem i grillowanymi warzywami jest ich zupełnym przeciwieństwem! Znajdziesz w niej pełną białka fetę, grubą kaszę i dużo warzyw. Czyli idealną mieszankę, która sprawi, że taki obiad zaspokoi Twój apetyt na długo. Smacznego!
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
100 g
|
kaszy pęczak
|
0,5
|
sztuki cukinii
100 g
|
1
|
sztuka papryki żółtej
170 g
|
1
|
sztuka cebuli czerwonej
80 g
|
4
|
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g
|
75 g
|
miksu sałat
|
1
|
sztuka sera feta
200 g
|
1,5
|
sztuki oliwek bez pestek
60 g
|
5
|
sztuk pomidorków koktajlowych
100 g
|
1
|
łyżka octu winnego
10 g
|
1
|
łyżeczka miodu
12 g
|
1
|
łyżeczka oragano
3 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Kaszę pęczak gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Cukinię, paprykę i cebulę czerwoną kroimy w większe kawałki, smarujemy oliwą z oliwek (połowa), przyprawiamy solą, pieprzem i mieszamy.
Na patelni grillujemy warzywa przez 7-9 minut i odstawiamy do wystygnięcia.
W naczyniu łączymy ze sobą kaszę, miks sałat, wystudzone warzywa, oliwki i pomidorki koktajlowe przekrojone na połówki.
Przygotowujemy sos. Mieszamy pozostałą oliwę z oliwek, ocet winny, oregano, miód, sól i pieprz.
Sałatę łączymy z sosem. Ser feta kroimy w kostkę i układamy na sałatce. Smacznego!