Sałatka z makaronem, szparagami i wędzonym łososiem
Szukasz pomysłu na nietuzinkowe przygotowanie szparagów? Koniecznie wypróbuj nasz przepis! Sałatka z makaronem, szparagami i wędzonym łososiem poleca się na obiad. Połączenie pełnoziarnistego makaronu, wędzonego łososia, szparagów, pomidorów i czerwonej cebuli z orzeźwiającym dressingiem zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia. Taka sałatka bogata jest w błonnik pokarmowy, kwasy omega-3, witaminę C oraz szereg korzystnych dla zdrowia związków bioaktywnych. Nie czekaj – wypróbuj. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
200 g
|
makaronu pełnoziarnistego
|
7
|
sztuk szparagów
210 g
|
200 g
|
wędzonego łososia
|
7
|
sztuk pomidorków koktajlowych
140 g
|
0,5
|
sztuki cebuli czerwonej
40 g
|
4
|
łyżeczki natki pietruszki
20 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Dressing: |
|
6
|
łyżeczek oliwy z oliwek
30 g
|
2
|
łyżki soku z cytryny
12 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy i przekładamy do miski.
Szparagi kroimy na kawałki. Wrzucamy do lekko posolonego wrzątku, gotujemy przez 3-4 minuty i przekładamy na chwilę do zimnej wody.
Łososia kroimy na kawałki, pomidorki na połówki. Cebulę i natkę drobno siekamy.
W małej miseczce mieszamy składniki dressingu (oliwę, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz).
W misce mieszamy makaron, szparagi, łososia, pomidorki, cebulę i natkę. Polewamy dressingiem i ponownie mieszamy.