Sałatka z makaronem ryżowym i krewetkami
Azjatyckie klimaty, owoce morza i orzeźwiające połączenia smakowe. Brzmi jak coś dla Ciebie? Sałatka z makaronem ryżowym i krewetkami poleca się na obiad! Delikatne, soczyste krewetki tworzą tu wyjątkowo pyszne połączenie z warzywami, kolendrą i…jogurtowym sosem na bazie mango. Całość dostarcza m.in. mocy kwasów omega-3, cynku, beta-karotenu i polifenoli. Koniecznie wypróbuj nasz przepis – smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
100 g
|
makaronu ryżowego
|
150 g
|
krewetek
|
1
|
sztuka marchwi
80 g
|
1
|
sztuka ogórka
150 g
|
1
|
garść kolendry
4 g
|
0,5
|
sztuki awokado
70 g
|
Sos: |
|
100 g
|
mango
|
0,1
|
opakowania jogurtu naturalnego
40 g
|
1
|
łyżka soku z cytryny
6 g
|
1
|
łyżeczka miodu
12 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Krewetki gotujemy na parze lub we wrzątku przez 1-2 minuty, aż będą różowe i jędrne. Studzimy. Jeżeli korzystamy z mrożonych krewetek, należy je najpierw rozmrozić. Jeśli mamy świeże krewetki, usuwamy głowę, pancerzyk, odnóża i na końcu nacinamy grzbiet i pozbywamy się jelitka. Ogony pozostawiamy, gdyż nadają sporo aromatu potrawie.
Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Ogórka obieramy i kroimy w cienkie paseczki. Awokado obieramy i kroimy w plasterki.
Sos:
Mango blendujemy z jogurtem, sokiem z cytryny i miodem na gładki sos. Możemy doprawić do smaku odrobiną soli.
Podanie:
W misce mieszamy makaron, krewetki, marchew, ogórka, awokado i posiekaną kolendrę. Polewamy sosem i delikatnie mieszamy, aby sos pokrył wszystkie składniki.