Sałatka z makaronem ryżowym i krewetkami

Sałatka z makaronem ryżowym i krewetkami

Azjatyckie klimaty, owoce morza i orzeźwiające połączenia smakowe. Brzmi jak coś dla Ciebie? Sałatka z makaronem ryżowym i krewetkami poleca się na obiad! Delikatne, soczyste krewetki tworzą tu wyjątkowo pyszne połączenie z warzywami, kolendrą i…jogurtowym sosem na bazie mango. Całość dostarcza m.in. mocy kwasów omega-3, cynku, beta-karotenu i polifenoli. Koniecznie wypróbuj nasz przepis – smacznego!

15 min
Czas przygotowania
30 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Sałatka z makaronem ryżowym i krewetkami
Kategorie
Bez glutenu Bez glutenu
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Szybkie przygotowanie Szybkie przygotowanie
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

327 kcal Kalorie
21 g Białko
2 g Tłuszcze
60 g Węglowodany
197 mg Sód
4 g Błonnik

Składniki
100 g
 makaronu ryżowego
150 g
 krewetek
1
sztuka marchwi
80 g
1
sztuka ogórka
150 g
1
garść kolendry
4 g
0,5
sztuki awokado
70 g

Sos:

100 g
 mango
0,1
opakowania jogurtu naturalnego
40 g
1
łyżka soku z cytryny
6 g
1
łyżeczka miodu
12 g
1
szczypta soli
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

327 kcal Kalorie
21 g Białko
2 g Tłuszcze
60 g Węglowodany
197 mg Sód
4 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

2

Krewetki gotujemy na parze lub we wrzątku przez 1-2 minuty, aż będą różowe i jędrne. Studzimy. Jeżeli korzystamy z mrożonych krewetek, należy je najpierw rozmrozić. Jeśli mamy świeże krewetki, usuwamy głowę, pancerzyk, odnóża i na końcu nacinamy grzbiet i pozbywamy się jelitka. Ogony pozostawiamy, gdyż nadają sporo aromatu potrawie.

3

Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.

4

Ogórka obieramy i kroimy w cienkie paseczki. Awokado obieramy i kroimy w plasterki.

5

Sos:

6

Mango blendujemy z jogurtem, sokiem z cytryny i miodem na gładki sos. Możemy doprawić do smaku odrobiną soli.

7

Podanie:

8

W misce mieszamy makaron, krewetki, marchew, ogórka, awokado i posiekaną kolendrę. Polewamy sosem i delikatnie mieszamy, aby sos pokrył wszystkie składniki.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.