Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .
h m s
Sprawdź ofertę.
Sałatka z komosy i łososia

Sałatka z komosy i łososia

Nie masz pomysłu na obiad? Postaw na super sałatkę…z superfoods! Nasza sałatka z komosy i łososia ma wszystko: pełnowartościowy skład, moc witamin, świetną zdolność zaspokajania głodu, a w składzie: same gwiazdy. Znajdziesz tu przede wszystkim komosę ryżową – czyli świetne źródło żelaza, magnezu czy cynku. Do tego łososia, który czaruje mocą przeciwzapalnych kwasów omega-3. Całość dopełniają jeszcze pełne likopenu pomidorki koktajlowe i natka pietruszki, czyli mega dawka witaminy C oraz żelaza. Koniecznie wypróbuj!

20 min
Czas przygotowania
30 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Sałatka z komosy i łososia
Kategorie
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

594 kcal Kalorie
33 g Białko
33 g Tłuszcze
44 g Węglowodany
176 mg Sód
7 g Błonnik

Składniki
50 g
 komosy ryżowej
100 g
 łososia
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
1
łyżka soku z cytryny
6 g
15 g
 nasion słonecznika
0,5
sztuki ogórka zielonego
75 g
6
sztuk pomidorków koktajlowych
120 g
25 g
 miksu sałat
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
1
łyżeczka natką pietruszki
5 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

594 kcal Kalorie
33 g Białko
33 g Tłuszcze
44 g Węglowodany
176 mg Sód
7 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 20 min.
1

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, tryb góra-dół.

2

Komosę przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu.

3

Rybę nacieramy solą, pieprzem i sokiem z cytryny, następnie polewamy oliwą z oliwek.

4

Po przygotowaniu ryby układamy ją na blaszce do pieczenia wyłożonej sreberkiem i pieczemy przez ok. 20 minut. Możemy sprawdzić, czy ryba jest już gotowa, przekrajając kawałek w najgrubszym miejscu. Gotowa ryba będzie miała jasnoróżowy kolor mięsa. Rybę po upieczeniu kroimy na mniejsze kawałki.

5

W tym czasie ogórka kroimy w kostkę, natomiast pomidorki koktajlowe dzielimy na mniejsze części.

6

Nasiona słonecznika prażymy przez chwilę na suchej, rozgrzanej patelni.

7

W misce umieszczamy miks sałat, komosę, następnie układamy pokrojone warzywa, rybę i posypujemy prażonym słonecznikiem oraz posiekaną natką pietruszki.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.