Sałatka z komosy i łososia
Nie masz pomysłu na obiad? Postaw na super sałatkę…z superfoods! Nasza sałatka z komosy i łososia ma wszystko: pełnowartościowy skład, moc witamin, świetną zdolność zaspokajania głodu, a w składzie: same gwiazdy. Znajdziesz tu przede wszystkim komosę ryżową – czyli świetne źródło żelaza, magnezu czy cynku. Do tego łososia, który czaruje mocą przeciwzapalnych kwasów omega-3. Całość dopełniają jeszcze pełne likopenu pomidorki koktajlowe i natka pietruszki, czyli mega dawka witaminy C oraz żelaza. Koniecznie wypróbuj!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
50 g
|
komosy ryżowej
|
100 g
|
łososia
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
1
|
łyżka soku z cytryny
6 g
|
15 g
|
nasion słonecznika
|
0,5
|
sztuki ogórka zielonego
75 g
|
6
|
sztuk pomidorków koktajlowych
120 g
|
25 g
|
miksu sałat
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
1
|
łyżeczka natką pietruszki
5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, tryb góra-dół.
Komosę przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu.
Rybę nacieramy solą, pieprzem i sokiem z cytryny, następnie polewamy oliwą z oliwek.
Po przygotowaniu ryby układamy ją na blaszce do pieczenia wyłożonej sreberkiem i pieczemy przez ok. 20 minut. Możemy sprawdzić, czy ryba jest już gotowa, przekrajając kawałek w najgrubszym miejscu. Gotowa ryba będzie miała jasnoróżowy kolor mięsa. Rybę po upieczeniu kroimy na mniejsze kawałki.
W tym czasie ogórka kroimy w kostkę, natomiast pomidorki koktajlowe dzielimy na mniejsze części.
Nasiona słonecznika prażymy przez chwilę na suchej, rozgrzanej patelni.
W misce umieszczamy miks sałat, komosę, następnie układamy pokrojone warzywa, rybę i posypujemy prażonym słonecznikiem oraz posiekaną natką pietruszki.