Słodko-słony makaron orzo z indykiem i ananasem
Ananas – według jednych, idealnie pasuje do mięsa, według innych – nadaje się tylko do deserów. Jeśli jednak należysz do tej pierwszej grupy, koniecznie wypróbuj nasz przepis na słodko-słony makaron orzo z indykiem i ananasem. Jego sekret? Połączenie kwaskowatego ananasa, słodkiej kukurydzy, papryki i…wyraziście słonego majonezu. I mamy efekt: czyli pyszne doznania smakowe i długą sytość po posiłku. Smacznego!
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
300 g
|
mięsa z piersi indyka
|
320 g
|
świeżego ananasa
|
2
|
sztuki papryki czerwonej
340 g
|
1
|
opakowanie kukurydzy konserwowej
240 g
|
150 g
|
makaronu orzo
|
3
|
łyżeczki szczypiorku
15 g
|
1
|
łyżka majonezu wegańskiego
25 g
|
1
|
łyżeczka słodkiej papryki
3 g
|
2
|
łyżeczki czosnku granulowanego
2 g
|
0,5
|
łyżeczki ostrej papryki
1,5 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Mięso z indyka kroimy w kostkę. Doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, słodką i ostrą papryką. Smażymy na rozgrzanej oliwie przez około 8-10 minut. Studzimy.
Paprykę i ananasa kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy. Szczypiorek drobno siekamy.
W misce mieszamy makaron z warzywami, ananasem, mięsem i majonezem. Doprawiamy solą i pieprzem.