Sałatka z fetą i kukurydzą
Właściwie każdy wie, że grecki ser feta charakteryzuje się wyrazistym, słonym smakiem. I nic dziwnego, w końcu ser ten dojrzewa solance. To właśnie dlatego feta tak dobrze łączy się z delikatnie słodkimi produktami – i wyśmienicie przełamuje je w potrawach. Przykład? Sałatka z fetą i kukurydzą! Słodka kukurydza perfekcyjnie komponuje się tu z wyrazistą fetą, a całość dopełniają kwaskowate pomidorki koktajlowe. Koniecznie wypróbuj!
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
75 g
|
mieszanki sałat
|
0,2
|
opakowania kukurydzy konserwowej
45 g
|
0,2
|
sztuki sera sałatkowego typu feta
30 g
|
5
|
sztuk pomidorków koktajlowych
100 g
|
1
|
szczypta pieprzu ziołowego
0,25 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
1
|
łyżka soku z cytryny
6 g
|
2
|
kromki chleba żytniego
60 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Kromki chleba podpiekamy na suchej patelni lub w piekarniku.
Sałatę, odsączoną kukurydzę, pokruszony ser feta oraz pokrojone na połówki pomidorki umieszczamy w misce.
Oliwę mieszamy z sokiem z cytryny, polewamy sałatkę. Całość oprószamy pieprzem. Podajemy z grzankami. Smacznego!