Sałatka z burratą
Burrata to włoski ser wytwarzany z mozzarelli i śmietany, przez wielu uznawany za jeden z najlepszych serów świata. I nic dziwnego – bo burrata zachwyca delikatnym smakiem i rozpływającą się w ustach strukturą. Na samą myśl cieknie Ci ślinka? Nasza sałatka z burratą poleca się na śniadanie (lub kolację!). Kremowa burrata łączy się tu z wyrazistymi liśćmi rukoli, soczystymi pomidorkami i…kwaskowatym grejpfrutem. Całość dopełnia jeszcze słodki miód – a efektem jest przepis na sałatkę, której nie powstydziłby się najlepszy szef kuchni. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Sałatka: |
|
50 g
|
rukoli
|
5
|
sztuk pomidorków koktajlowych
100 g
|
7
|
sztuk oliwek czarnych
21 g
|
0,5
|
sztuki grejpfruta
120 g
|
0,5
|
opakowania burraty
60 g
|
0,5
|
garści bazylii świeżej
1,5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
Dressing: |
|
0,5
|
sztuki grejpfruta (sok)
120 g
|
1
|
łyżeczka miodu
12 g
|
0,5
|
sztuki papryczki chilli
10 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
Do podania: |
|
1
|
kromka chleba żytniego razowego
30 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
W misce układamy rukolę.
Pomidorki kroimy na mniejsze kawałki. Grejpfruta dzielimy na cząstki, pozbywamy się białych błonek i przekrajamy cząstki na dwie lub 3 części.
W miseczce mieszamy sok z grejpfruta, oliwę, miód oraz drobno posiekaną papryczkę chilli.
Na rukoli układamy pomidorki, grejpfruta i oliwki. Całość posypujemy solą.
Ser dzielimy na kawałki i układamy na składnikach sałatki. Wszystko polewamy przygotowanym dressingiem.
Gotową sałatkę dekorujemy świeżą bazylią. Danie podajemy z pieczywem.