Sałatka z buraków i batatów z awokado, granatem i serem feta
Niektórzy mówią, że jak najbardziej kolorowy posiłek to gwarancja bogactwa składników odżywczych. Czy to prawda? Nasza różnobarwna sałatka z buraków i batatów z awokado, granatem i serem feta udowadnia, że tak! Znajdziesz w niej zielone awokado i jarmuż (źródła folianów), pomarańczowe bataty (beta-karoten), czerwony granat i buraki (polifenole) i fetę (wapń). Do tego oliwa, orzechy i sos na bazie musztardy i miodu. Efekt? Kolorowa, pożywna i…pyszna sałatka już na Ciebie czeka!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
3
|
sztuki buraków
300 g
|
300 g
|
batatów
|
0,5
|
sztuki czerwonej cebuli
40 g
|
1
|
łyżeczka oliwy
5 g
|
30 g
|
orzechów włoskich
|
1
|
sztuka sera feta
200 g
|
75 g
|
jarmużu
|
1
|
sztuka awokado
140 g
|
4
|
łyżki owoców granata
60 g
|
1
|
łyżeczka miodu
12 g
|
1
|
łyżeczka musztardy
10 g
|
1
|
łyżka soku z cytryny
6 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, tryb góra dół.
Buraki i bataty obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy na nieduże kawałki.
Pokrojone warzywa przekładamy do formy do pieczenia, przyprawiamy je solą, pieprzem, skrapiamy oliwą i pieczemy przez około 20 minut.
Po 20 minutach wyjmujemy z piekarnika warzywa, dodajemy do nich posiekane orzechy, pokrojony ser feta, pokrojony jarmuż, mieszamy z pieczonymi warzywami, ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy jeszcze przez 10 minut.
W czasie pieczenia obieramy awokado i kroimy na plasterki, przygotowujemy sos miodowo musztardowy. Do miseczki nakładamy miód, musztardę i sok z cytryny, całość dokładnie mieszamy.
Po upieczeniu warzywa wykładamy na talerz, układamy awokado, posypujemy granatem i polewamy sosem.
Smacznego!