Sałatka z burakiem, tofu i orzechowym sosem
Masz ochotę na prosty, a jednocześnie efektowny orzeźwiający obiad? Nasz przepis – sałatka z burakiem, tofu i orzechowym sosem – będzie strzałem w dziesiątkę! Jej sekret tkwi w połączeniu słodkiego, soczystego buraka z delikatną pieczoną marchewką, chrupiącym jarmużem i tofu smażonym z cebulką. Cudownym dopełnieniem jest tu sos – czyli czosnek, miód, sos sojowy, masło orzechowe i sok z cytryny. To dzięki niemu sałatka zyskuje niepowtarzalny charakter – i zachwyca od pierwszego kęsa. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
50 g
|
jarmużu
|
1
|
sztuka buraka
100 g
|
1
|
sztuka marchewki
80 g
|
0,5
|
opakowania tofu wędzonego
90 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
0,5
|
sztuki cebuli czerwonej
40 g
|
Sos orzechowy: |
|
3
|
łyżeczki masła orzechowego
30 g
|
1
|
łyżka sosu sojowego
10 g
|
1,5
|
łyżeczki miodu
18 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
2
|
łyżki soku z cytryny
12 g
|
0,1
|
szklanki wody
30 g
|
Do podania: |
|
1
|
kromka chleba żytniego razowego
30 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, tryb góra-dół.
Buraka i marchew obieramy, następnie kroimy w drobne paski. Całość skrapiamy oliwą. Posypujemy solą i pieprzem. Następnie rozkładamy paski warzyw na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Blaszkę wkładamy do piekarnika i pieczemy warzywa przez ok. 20-25 minut do czasu aż warzywa będą miękkie i lekko zarumienione.
Cebulę siekamy w drobne piórka. Tofu kroimy w kostkę i podsmażamy do zarumienienia na suchej, dobrze rozgrzanej patelni.
W miseczce mieszamy wszystkie składniki sosu.
Na talerzu układamy jarmuż, pieczone warzywa oraz tofu. Całość posypujemy posiekaną cebulą. Wierzch polewamy przygotowanym sosem.
Gotową sałatkę podajemy z pieczywem.