Sałatka z burakiem, tofu i orzechowym sosem

Sałatka z burakiem, tofu i orzechowym sosem

Masz ochotę na prosty, a jednocześnie efektowny orzeźwiający obiad? Nasz przepis – sałatka z burakiem, tofu i orzechowym sosem – będzie strzałem w dziesiątkę! Jej sekret tkwi w połączeniu słodkiego, soczystego buraka z delikatną pieczoną marchewką, chrupiącym jarmużem i tofu smażonym z cebulką. Cudownym dopełnieniem jest tu sos – czyli czosnek, miód, sos sojowy, masło orzechowe i sok z cytryny. To dzięki niemu sałatka zyskuje niepowtarzalny charakter – i zachwyca od pierwszego kęsa. Smacznego!

15 min
Czas przygotowania
40 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Sałatka z burakiem, tofu i orzechowym sosem
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

625 kcal Kalorie
25 g Białko
33 g Tłuszcze
64 g Węglowodany
979 mg Sód
12 g Błonnik

Składniki
50 g
 jarmużu
1
sztuka buraka
100 g
1
sztuka marchewki
80 g
0,5
opakowania tofu wędzonego
90 g
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
0,5
sztuki cebuli czerwonej
40 g

Sos orzechowy:

3
łyżeczki masła orzechowego
30 g
1
łyżka sosu sojowego
10 g
1,5
łyżeczki miodu
18 g
1
ząbek czosnku
6 g
2
łyżki soku z cytryny
12 g
0,1
szklanki wody
30 g

Do podania:

1
kromka chleba żytniego razowego
30 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

625 kcal Kalorie
25 g Białko
33 g Tłuszcze
64 g Węglowodany
979 mg Sód
12 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, tryb góra-dół.

2

Buraka i marchew obieramy, następnie kroimy w drobne paski. Całość skrapiamy oliwą. Posypujemy solą i pieprzem. Następnie rozkładamy paski warzyw na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

3

Blaszkę wkładamy do piekarnika i pieczemy warzywa przez ok. 20-25 minut do czasu aż warzywa będą miękkie i lekko zarumienione.

4

Cebulę siekamy w drobne piórka. Tofu kroimy w kostkę i podsmażamy do zarumienienia na suchej, dobrze rozgrzanej patelni.

5

W miseczce mieszamy wszystkie składniki sosu.

6

Na talerzu układamy jarmuż, pieczone warzywa oraz tofu. Całość posypujemy posiekaną cebulą. Wierzch polewamy przygotowanym sosem.

7

Gotową sałatkę podajemy z pieczywem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.