Sałatka z brzoskwiniami i migdałami
Owoce są w modzie – zwłaszcza owoce dodawane do dań wytrawnych, chociażby do dań na bazie pieczywa i sera. Jeśli masz ochotę ulec tej pysznej modzie – ale standardowa gruszka z kozim serem już Ci się znudziła, to mamy coś dla Ciebie. Sałatka z brzoskwiniami i migdałami to prawdziwa uczta dla zmysłów: zwłaszcza wzroku i smaku. Słodka brzoskwinia idealnie komponuje się tu z serem pleśniowym, rukolą i pieczywem. Całość dopełniają jeszcze chrupiące migdały i…soczyste winogrona, które dodatkowo podbijają smak sałatki. A składniki odżywcze? Znajdziesz tu m.in. moc beta-karotenu, potasu, wapnia i polifenoli. Koniecznie wypróbuj nasz przepis – smacznego!
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
50 g
|
rukoli
|
1
|
sztuka brzoskwini
90 g
|
50 g
|
winogron
|
0,5
|
opakowania sera camembert
60 g
|
20 g
|
migdałów
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
1
|
łyżka octu balsamicznego
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
2
|
kromki chleba żytniego razowego
60 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Brzoskwinię kroimy na cienkie cząstki.
W misce układamy rukolę. Następnie dodajemy kawałki brzoskwini, winogrona i kawałki sera.
Na suchej, rozgrzanej patelni prażymy migdały do zarumienienia.
Sałatkę skrapiamy oliwą i octem balsamicznym. Całość posypujemy solą i pieprzem do smaku.
Wierzch sałatki posypujemy migdałami. Gotowe danie podajemy z pieczywem. Pieczywo możemy opiec w opiekaczu lu podsmażyć na suchej, dobrze rozgrzanej patelni na złoty kolor.