Sałatka gyros z czerwoną kapustą
Uwielbiasz kuchnię grecką? Koniecznie wypróbuj nasz przepis – sałatka gyros z czerwoną kapustą! Soczysty, dobrze przyprawiony kurczak w połączeniu ze świeżymi warzywami – chrupiącą czerwoną kapustą, pomidorkami koktajlowymi, ogórkiem, kukurydzą i czerwoną cebulą to moc kolorów i wartości odżywczych na talerzu. Całość dania dopełnia sos na bazie jogurtu naturalnego, czosnku i limonki. Ta sałatka to bomba antyoksydantów, likopenu, witaminy C i pełnowartościowego białka – na długo zapewni Ci sytość. Koniecznie wypróbuj!
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
200 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
1
|
łyżeczka przyprawy gyros
5 g
|
4
|
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g
|
200 g
|
kapusty czerwonej
|
8
|
sztuk pomidorków koktajlowych
160 g
|
1
|
sztuka ogórka
150 g
|
1
|
sztuka cebuli czerwonej
80 g
|
0,5
|
opakowania kukurydzy konserwowej
120 g
|
Sos: |
|
0,5
|
opakowania jogurtu naturalnego
200 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
4
|
łyżki soku z limonki
24 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Do podania: |
|
4
|
kromki chleba żytniego
120 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Mięso kroimy w paski. Posypujemy przyprawą gyros.
Smażymy na rozgrzanej oliwie.
Kapustę drobno szatkujemy, pomidorki kroimy na połówki. Ogórka kroimy w plasterki, kukurydzę odsączamy. Cebulę drobno siekamy.
Przygotowujemy sos. W miseczce mieszamy: jogurt, czosnek przeciśnięty przez praskę, sok z limonki, sól i pieprz.
Na talerzu układamy warzywa i kawałki mięsa.
Z pieczywa przygotowujemy grzanki na suchej patelni.
Sałatkę podajemy z sosem i pieczywem.