Sałatka grecka z serem sałatkowym i pieczywem

Sałatka grecka z serem sałatkowym i pieczywem

Sałatka grecka z serem sałatkowym i pieczywem to totalna klasyka wśród sałatek. I nic dziwnego! Jest w niej wszystko, czego oczekujesz od sałatki idealnej — moc warzyw, a do tego wyrazisty ser i oliwa z oliwek. Całość warto podać z pieczywem razowym — i gotowe: na chwilę możesz się przenieść wprost do słonecznej Grecji. Smacznego!

10 min
Czas przygotowania
20 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,56/5
(z 9 ocen)
Sałatka grecka z serem sałatkowym i pieczywem
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Dobre na cholesterol Dobre na cholesterol
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

410 kcal Kalorie
16 g Białko
19 g Tłuszcze
52 g Węglowodany
1592 mg Sód
13 g Błonnik

Składniki
50 g
 miksu sałat
0,3
sztuki sera feta lub sera sałatkowego
50 g
1
sztuka oliwek zielonych
40 g
2
łyżeczki suszonego oregano
6 g
1
sztuka papryki żółtej
170 g
1
sztuka cebuli
80 g
1
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
0,5
łyżki soku z cytryny
3 g
1
sztuka pomidora
160 g
1
sztuka ogórka zielonego
150 g
1
kromka chleba żytniego razowego
30 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

410 kcal Kalorie
16 g Białko
19 g Tłuszcze
52 g Węglowodany
1592 mg Sód
13 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Sałatka grecka ma charakterystyczny smak, który trudno zapomnieć. Przygotowuje się ją w niezwykle szybki sposób, co zdecydowanie stanowi jej zaletę. Na wstępie będą Ci potrzebne warzywa. Miks sałat opłucz pod bieżącą wodą. Strzepnij jej pozostałości. Żółtą paprykę, pomidor, ogórek i cebulę również umyj.

2

Nasz przepis na sałatkę grecką to klasyka, która opiera się na warzywach. Z żółtej papryki wydrąż gniazdo nasienne i pokrój w kostkę lub niewielkie paski.

3

Pomidora pokrój na cząstki, ale tak, żeby się nie rozpadał. Najlepiej wybrać dość twardego pomidora i podzielić go na ćwiartki. Jeżeli jest większy, można je przeciąć jeszcze na pół.

4

Sałatka grecka – przepis i przygotowania wymagają od Ciebie niemal wyłącznie… krojenia. Dlatego w następnym kroku sięgnij po ogórek i pokrój go w grubsze plastry, które przedziel jeszcze na pół. Nie obieraj skórki, chyba że jest gruba.

5

Cebulę obierz z łupinek. Bez niej sałatka grecka byłaby niepełna. Posiekaj ją w cienkie piórka.

6

Jeżeli to ma być prawdziwa sałatka grecka składniki muszą uwzględnić oliwki. Wyjmij je ze słoika i przekrój na pół.

7

Ser sałatkowy pokrój w kostkę średniej wielkości. Powinna być taka na jeden kęs.

8

Przygotuj miseczkę. Żeby stała się pełna sałatka grecka, sos jest potrzebny. Do miseczki wlej oliwę. Dodaj oregano, sól i pieprz, a na końcu sok z cytryny. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.

9

Wyjmij talerz lub miskę. Rozłóż na nim sałatę, wrzuć pokrojone warzywa. Dodaj pokrojony ser sałatkowy. Polej sosem i wymieszaj starannie. Grecka sałatka gotowa! Zjedz ją z kromką razowego chleba żytniego.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.