Sałatka grecka z serem sałatkowym i pieczywem
Sałatka grecka z serem sałatkowym i pieczywem to totalna klasyka wśród sałatek. I nic dziwnego! Jest w niej wszystko, czego oczekujesz od sałatki idealnej — moc warzyw, a do tego wyrazisty ser i oliwa z oliwek. Całość warto podać z pieczywem razowym — i gotowe: na chwilę możesz się przenieść wprost do słonecznej Grecji. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
50 g
|
miksu sałat
|
0,3
|
sztuki sera feta lub sera sałatkowego
50 g
|
1
|
sztuka oliwek zielonych
40 g
|
2
|
łyżeczki suszonego oregano
6 g
|
1
|
sztuka papryki żółtej
170 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
0,5
|
łyżki soku z cytryny
3 g
|
1
|
sztuka pomidora
160 g
|
1
|
sztuka ogórka zielonego
150 g
|
1
|
kromka chleba żytniego razowego
30 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Sałatka grecka ma charakterystyczny smak, który trudno zapomnieć. Przygotowuje się ją w niezwykle szybki sposób, co zdecydowanie stanowi jej zaletę. Na wstępie będą Ci potrzebne warzywa. Miks sałat opłucz pod bieżącą wodą. Strzepnij jej pozostałości. Żółtą paprykę, pomidor, ogórek i cebulę również umyj.
Nasz przepis na sałatkę grecką to klasyka, która opiera się na warzywach. Z żółtej papryki wydrąż gniazdo nasienne i pokrój w kostkę lub niewielkie paski.
Pomidora pokrój na cząstki, ale tak, żeby się nie rozpadał. Najlepiej wybrać dość twardego pomidora i podzielić go na ćwiartki. Jeżeli jest większy, można je przeciąć jeszcze na pół.
Sałatka grecka – przepis i przygotowania wymagają od Ciebie niemal wyłącznie… krojenia. Dlatego w następnym kroku sięgnij po ogórek i pokrój go w grubsze plastry, które przedziel jeszcze na pół. Nie obieraj skórki, chyba że jest gruba.
Cebulę obierz z łupinek. Bez niej sałatka grecka byłaby niepełna. Posiekaj ją w cienkie piórka.
Jeżeli to ma być prawdziwa sałatka grecka składniki muszą uwzględnić oliwki. Wyjmij je ze słoika i przekrój na pół.
Ser sałatkowy pokrój w kostkę średniej wielkości. Powinna być taka na jeden kęs.
Przygotuj miseczkę. Żeby stała się pełna sałatka grecka, sos jest potrzebny. Do miseczki wlej oliwę. Dodaj oregano, sól i pieprz, a na końcu sok z cytryny. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.
Wyjmij talerz lub miskę. Rozłóż na nim sałatę, wrzuć pokrojone warzywa. Dodaj pokrojony ser sałatkowy. Polej sosem i wymieszaj starannie. Grecka sałatka gotowa! Zjedz ją z kromką razowego chleba żytniego.