Sałatka caprese ze szpinakiem i jajkiem sadzonym
Co powiesz na wycieczkę do południowych Włoch? Jeśli jest Ci trochę nie po drodze, to śmiało możesz zamiast tego przygotować pyszny posiłek inspirowany tamtejszą kuchnią. Sałatka caprese ze szpinakiem i jajkiem sadzonym zaskakuje swoją prostotą i jednocześnie niesamowitym smakiem. Zjedz na śniadanie lub zapakuj w pudełko do pracy.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
617
kcal
Kalorie
37
g
Białko
33
g
Tłuszcze
35
g
Węglowodany
373
mg
Sód
3
g
Błonnik
Składniki
50 g
|
szpinaku
|
2
|
sztuki pomidora
320 g
|
2
|
sztuki sera mozzarella
240 g
|
2
|
sztuki jajek kurzych
112 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwy
10 g
|
1
|
garść bazylii
3 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
sztuka bułki ciabatty
80 g
|
2
|
łyżeczki szczypiorku
10 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
617
kcal
Kalorie
37
g
Białko
33
g
Tłuszcze
35
g
Węglowodany
373
mg
Sód
3
g
Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1
Szpinak łączymy z pokrojonym pomidorem, bazylią i mozzarellą. Polewamy oliwą z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem.
2
Jajka smażymy na patelni skropionej oliwą. Układamy na sałatce.
3
Gotową sałatkę posypujemy szczypiorkiem. Podajemy z pieczywem.