
Saganaki z krewetkami
Saganaki z krewetkami – brzmi tajemniczo, jednak ta wywodząca się z kuchni greckiej potrawa to świetny sposób na obiad. Jej podstawą jest roztopiony na patelni ser, w tym przypadku feta, która pysznie łączy się z dodatkami. A konkretnie – pomidorami i krewetkami. Dzięki temu gotowy posiłek jest wyrazisty, orzeźwiający i lekko kwaskowaty. A do tego pełen likopenu, białka, wapnia i witamin. Koniecznie wypróbuj nasz przepis!

Kategorie





Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
500 g
|
krewetek
|
1
|
opakowanie pomidorów z puszki
400 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
4
|
ząbki czosku
24 g
|
0,5
|
sztuki sera typu feta
100 g
|
8
|
łyżeczek oliwy z oliwek
40 g
|
3
|
łyżeczki natki pietruszki
15 g
|
2
|
łyżeczki erytrolu
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Cebulę i czosnek obieramy i bardzo drobno siekamy. Pietruszkę siekamy. Pomidory blendujemy na jednolitą konsystencję. Jeśli korzystamy ze świeżych krewetek, usuwamy głowę, pancerzyk, odnóża i na końcu nacinamy grzbiet i usuwamy jelita. Ogony zostawiamy, gdyż nadają sporo aromatu potrawie. W przypadku mrożonych krewetek warto je wcześniej rozmrozić.
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek na średniej mocy palnika.
Wrzucamy posiekaną cebulę i smażymy przez około 3-4 minuty, aż zmięknie i się zeszkli. Pilnujemy, aby się nie zrumieniła.
Dodajemy posiekany czosnek. Smażymy razem przez około 1 minutę, aż czosnek zacznie pachnieć, ale uważamy, żeby się nie przypalił, ponieważ stanie się gorzki.
Na patelnię wlewamy pomidory. Dodajemy erytrol, aby zrównoważyć kwasowość pomidorów. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Gotujemy sos na małej mocy palnika, bez przykrycia, przez około 15-20 minut, aż zgęstnieje i nabierze intensywnego smaku. W tym czasie sos powinien zredukować się i stać się gęstszy. Co jakiś czas mieszamy, aby sos się nie przypalił. Jeżeli sos wydaje się zbyt gęsty, można dodać odrobinę ciepłej wody.
Wrzucamy krewetki do sosu. Mieszamy, aby krewetki były dobrze obtoczone sosem.
Gotujemy krewetki na średniej mocy palnika, bez przykrycia, przez około 2-4 minuty. Krewetki są gotowe, kiedy zmienią kolor na różowy, lekko się zwiną i nie będą przezroczyste w środku.
Kruszymy ser feta rękoma i posypujemy nim krewetki w sosie.
Podgrzewamy całość jeszcze przez około 1 minutę, aż ser feta lekko się rozpuści i zmięknie.
Zdejmujemy patelnię z palnika. Całość posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.