Ryżowe placuszki z owocami

Ryżowe placuszki z owocami

Co powiesz na słodkie śniadanie? Nasze ryżowe placuszki z owocami skradną serca dzieci i dorosłych. To propozycja, która sprawdzi się również jako deser lub danie na wynos. Można je spakować do pudełka śniadaniowego i zjeść na zimno podczas przerwy w pracy lub na pikniku. Delikatne placuszki z mąki ryżowej rozpływają się w ustach. Dodaj owoce, aby zadbać o właściwą porcję witamin. Smacznego!

15 min
Czas przygotowania
15 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
4,25/5
(z 4 ocen)
Ryżowe placuszki z owocami
Kategorie
Bez glutenu Bez glutenu
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Na wynos Na wynos
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

522 kcal Kalorie
15 g Białko
10 g Tłuszcze
95 g Węglowodany
300 mg Sód
4 g Błonnik

Składniki
20
łyżek mąki ryżowej
200 g
1
sztuka jajek
56 g
0,8
szklanki mleka
200 g
1
łyżeczka proszku do pieczenia
4 g
2
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
1
łyżeczka erytrolu
5 g

Do podania:

150 g
 borówek

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

522 kcal Kalorie
15 g Białko
10 g Tłuszcze
95 g Węglowodany
300 mg Sód
4 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Wszystkie składniki ciasta miksujemy na gładką masę.

2

Na dobrze rozgrzaną patelnię nakładamy za pomocą łyżki niewielkie porcje ciasta. Zmniejszamy moc palnika, smażymy do całkowitego ścięcia smażonej strony. Przy pomocy płaskiej łopatki obracamy placuszki i ponownie smażymy do ścięcia smażonej strony.

3

Podajemy z owocami.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?