Ryż z mieszanką meksykańską i mięsem mielonym
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik |
|---|---|
|
100 g
|
ryżu jaśminowego
|
|
200 g
|
mięsa mielonego
|
|
0,5
|
sztuki cebuli
40 g
|
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
|
2
|
porcje mieszanki meksykańskiej
200 g
|
|
0,5
|
opakowania pomidorów z puszki
200 g
|
|
0,4
|
szklanki bulionu warzywnego
100 g
|
|
1
|
łyżeczka papryki słodkiej
3 g
|
|
0,5
|
łyżeczki kuminu
2,5 g
|
|
0,2
|
łyżeczki płatków chilli
1 g
|
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
|
2
|
łyżeczki natki pietruszki
10 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Czosnek obieramy i drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, ustawiając na dużą moc palnika.
Wrzucamy mięso mielone na rozgrzany tłuszcz. Smażymy je bez przykrycia, rozdrabniając je drewnianą łyżką, aż całkowicie zmieni kolor z czerwonego na brązowy i uwolni większość tłuszczu.
Zmniejszamy moc palnika do średniej. Dodajemy pokrojoną cebulę do mięsa i smażymy przez około 3-4 minuty, aż cebula zmięknie i stanie się szklista.
Dodajemy czosnek, słodką paprykę, kumin oraz opcjonalną szczyptę chili. Smażymy razem przez około 1 minutę, aż przyprawy uwolnią swój aromat, uważając, aby czosnek się nie przypalił.
Do rondla wsypujemy suchy ryż. Mieszamy go z mięsem, cebulą i przyprawami. Smażymy przez około 2 minuty, aż ziarenka ryżu staną się szkliste.
Dodajemy pomidory i bulion warzywny. Mieszamy.
Doprawiamy danie solą i pieprzem. Powinno być dobrze doprawione, aby miało wyrazisty, meksykański smak.
Zwiększamy moc palnika do dużej i doprowadzamy płyn do wrzenia. Gdy zacznie bulgotać, zmniejszamy moc do małej i przykrywamy rondel częściowym przykryciem.
Gotujemy na małej mocy przez około 10 minut.
Po upływie 10 minut zdejmujemy pokrywkę i dodajemy mrożoną mieszankę meksykańską. Mieszamy delikatnie.
Ponownie przykrywamy rondel częściowym przykryciem i gotujemy na małej mocy przez kolejne 5-7 minut, lub aż ryż wchłonie cały płyn i będzie miękki. Ważne jest, aby ryż był ugotowany i miękki. Nie mieszamy dania zbyt często w trakcie gotowania, aby ryż się nie kleił.
Wyłączamy palnik. Zdejmujemy pokrywkę i zostawiamy danie na 5 minut bez mieszania, aby ryż „odpoczął” i był sypki.
Podajemy danie gorące. Dekorujemy posiekaną natką pietruszki.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.