Ryż z kurczakiem z warzywami po meksykańsku
Jednogarnkowe, kolorowe danie z mnóstwem warzyw, do przygotowania z ogólnie dostępnych składników. Ryż z kurczakiem z warzywami po meksykańsku to oryginalna odsłona przyrządzenia najczęściej spożywanego mięsa, jakim jest kurczak. Po prostu spróbuj!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
40 g
|
ryżu basmati
|
100 g
|
piersi z kurczaka
|
0,5
|
sztuki czerwonej cebuli
40 g
|
0,5
|
sztuki czerwonej papryki
85 g
|
0,2
|
opakowania kukurydzy konserwowej
50 g
|
1,5
|
sztuki pomidorów
240 g
|
0,5
|
sztuki awokado
70 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
2
|
łyżki soku z limonki
12 g
|
1
|
garść kolendry
4 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
1
|
łyżeczka suszonego oregano
3 g
|
1
|
łyżeczka słodkiej papryki
3 g
|
0,5
|
łyżeczki kminu rzymskiego
2,5 g
|
0,5
|
łyżeczki ostrej papryki
1,5 g
|
5
|
łyżeczek płatków chili
5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Mięso kroimy w kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem, oregano, słodką papryką, kminem rzymskim i ostrą papryką.
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu, odcedzamy i studzimy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, smażymy mięso z każdej strony, w sumie przez ok. 3-4 minuty. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i cebulę. Smażymy, mieszając przez ok. 2 minuty.
Dodajemy odcedzoną kukurydzę i mieszamy. Wsypujemy ugotowany ryż, mieszamy i smażymy przez ok. 2 minuty.
Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i awokado.
Całość skrapiamy sokiem z limonki i posypujemy posiekaną kolendrą.