
Ryż z kurczakiem z warzywami po meksykańsku
Jednogarnkowe, kolorowe danie z mnóstwem warzyw, do przygotowania z ogólnie dostępnych składników. Ryż z kurczakiem z warzywami po meksykańsku to oryginalna odsłona przyrządzenia najczęściej spożywanego mięsa, jakim jest kurczak. Po prostu spróbuj!

Kategorie












Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
40 g
|
ryżu basmati
|
100 g
|
piersi z kurczaka
|
0,5
|
sztuki czerwonej cebuli
40 g
|
0,5
|
sztuki czerwonej papryki
85 g
|
0,2
|
opakowania kukurydzy konserwowej
50 g
|
1,5
|
sztuki pomidorów
240 g
|
0,5
|
sztuki awokado
70 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
2
|
łyżki soku z limonki
12 g
|
1
|
garść kolendry
4 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
1
|
łyżeczka suszonego oregano
3 g
|
1
|
łyżeczka słodkiej papryki
3 g
|
0,5
|
łyżeczki kminu rzymskiego
2,5 g
|
0,5
|
łyżeczki ostrej papryki
1,5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu, odcedzamy i studzimy.
Kurczaka kroimy w średniej wielkości kostkę (ok. 1,5 cm grubości). Przyprawiamy solą, pieprzem, oregano, słodką papryką, kuminem oraz ostrą papryką według własnych preferencji.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Paprykę czerwoną kroimy w średniej wielkości kostkę. Pomidora kroimy w niewielką kostkę. Awokado obieramy, usuwamy pestkę i również kroimy w niewielką kostkę. Kolendrę świeżą myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Kukurydzę odsączamy na sitku.
Na patelni rozgrzewamy oliwę na średnim ogniu, smażymy kurczaka z każdej strony, w sumie przez ok. 3-4 minuty, obracając kawałki, aż się lekko zrumienią z każdej strony.
Dodajemy cebulę czerwoną oraz paprykę czerwoną, smażymy na średnim ogniu bez przykrycia przez około 2 minuty, mieszając, aż warzywa lekko zmiękną.
Następnie dodajemy kukurydzę konserwową oraz ryż. Mieszamy i smażymy razem przez około 2 minuty, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
Dodajemy pomidora oraz awokado, mieszamy delikatnie. Skrapiamy sokiem z limonki. Posypujemy posiekaną kolendrą świeżą. Podajemy na ciepło.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.