Ryż z kurczakiem z warzywami po meksykańsku

Ryż z kurczakiem z warzywami po meksykańsku

Jednogarnkowe, kolorowe danie z mnóstwem warzyw, do przygotowania z ogólnie dostępnych składników. Ryż z kurczakiem z warzywami po meksykańsku to oryginalna odsłona przyrządzenia najczęściej spożywanego mięsa, jakim jest kurczak. Po prostu spróbuj!

15 min
Czas przygotowania
30 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
3,69/5
(z 208 ocen)
Ryż z kurczakiem z warzywami po meksykańsku
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

584 kcal Kalorie
32 g Białko
20 g Tłuszcze
73 g Węglowodany
3550 mg Sód
14 g Błonnik

Składniki
Lista składników przepisu z ilościami i wagami
Ilość Składnik
40 g
 ryżu basmati
100 g
 piersi z kurczaka
0,5
sztuki czerwonej cebuli
40 g
0,5
sztuki czerwonej papryki
85 g
0,2
opakowania kukurydzy konserwowej
50 g
1,5
sztuki pomidorów
240 g
0,5
sztuki awokado
70 g
1
szczypta soli
0,25 g
2
łyżki soku z limonki
12 g
1
garść kolendry
4 g
1
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
1
łyżeczka suszonego oregano
3 g
1
łyżeczka słodkiej papryki
3 g
0,5
łyżeczki kminu rzymskiego
2,5 g
0,5
łyżeczki ostrej papryki
1,5 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

584 kcal Kalorie
32 g Białko
20 g Tłuszcze
73 g Węglowodany
3550 mg Sód
14 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu, odcedzamy i studzimy.

2

Kurczaka kroimy w średniej wielkości kostkę (ok. 1,5 cm grubości). Przyprawiamy solą, pieprzem, oregano, słodką papryką, kuminem oraz ostrą papryką według własnych preferencji.

3

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Paprykę czerwoną kroimy w średniej wielkości kostkę. Pomidora kroimy w niewielką kostkę. Awokado obieramy, usuwamy pestkę i również kroimy w niewielką kostkę. Kolendrę świeżą myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Kukurydzę odsączamy na sitku.

4

Na patelni rozgrzewamy oliwę na średnim ogniu, smażymy kurczaka z każdej strony, w sumie przez ok. 3-4 minuty, obracając kawałki, aż się lekko zrumienią z każdej strony.

5

Dodajemy cebulę czerwoną oraz paprykę czerwoną, smażymy na średnim ogniu bez przykrycia przez około 2 minuty, mieszając, aż warzywa lekko zmiękną.

6

Następnie dodajemy kukurydzę konserwową oraz ryż. Mieszamy i smażymy razem przez około 2 minuty, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.

7

Dodajemy pomidora oraz awokado, mieszamy delikatnie. Skrapiamy sokiem z limonki. Posypujemy posiekaną kolendrą świeżą. Podajemy na ciepło.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Zapisz się do naszego Newslettera