Ryż z jabłkami

Ryż z jabłkami

Uwielbiasz jabłka? Proponuję zapiekany ryż z jabłkami to zdrowy przepis na smaczną, słodką kolację lub deser. Smaki, które pamiętamy z dzieciństwa warto wykorzystać w kuchni. Siła i wspaniały smak tkwi w prostocie i w szczegółach.

10 min
Czas przygotowania
40 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
3,59/5
(z 122 ocen)
Ryż z jabłkami
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

480 kcal Kalorie
12 g Białko
20 g Tłuszcze
65 g Węglowodany
60 mg Sód
7 g Błonnik

Składniki
Lista składników przepisu z ilościami i wagami
Ilość Składnik
50 g
 ryżu białego
0,6
szklanki mleka roślinnego
150 g
3
łyżeczki erytrolu
15 g
1
sztuka jabłek
150 g
0,5
łyżeczki cynamonu
2 g
20 g
 orzechów włoskich
1
łyżeczka oleju rzepakowego
5 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

480 kcal Kalorie
12 g Białko
20 g Tłuszcze
65 g Węglowodany
60 mg Sód
7 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Ryż wsypujemy do garnka, wlewamy mleko. Dodajemy erytrol wedle uznania. Gotujemy około 10-15 minut, do miękkości ryżu. Mieszamy często, by ryż nie przywarł. W razie potrzeby dolewamy ciepłą wodę, aby uzyskać płynniejszą konsystencję. Jeśli natomiast wolimy gęstsze danie, zwiększamy moc palnika i gotujemy całość do odparowania nadmiaru płynu.

2

Jabłko obieramy i kroimy w niewielkiej wielkości kostkę (ok. 1 cm). Do garnka wrzucamy jabłko, zalewamy wodą ponad ich poziom (ok. 0,5-1 cm) i dusimy pod przykryciem, na małym ogniu, aż owoce zmiękną. Pod koniec duszenia odkrywamy pokrywkę i gotujemy całość przez chwilę do odparowania nadmiaru płynu. Opcjonalnie dodajemy cynamon oraz erytrol do smaku.

3

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, tryb góra-dół (lub 160 stopni, termoobieg).

4

Do foremek do pieczenia (mała kokilka o średnicy ok. 10-15 cm) wkładamy ryż, na górę wykładamy duszone owoce.

5

Pieczemy około 10-15 minut do zrumienienia wierzchu.

6

Wierzch posypujemy cynamonem wedle uznania. Na koniec dodajemy zmielone lub drobno posiekane orzechy włoskie.

Ryż z jabłkami, czyli smak dzieciństwa na diecie

Dieta nie oznacza, że musisz jeść nudne i niesmaczne dania. W Respo wygląda to zupełnie inaczej! Zwracamy szczególną uwagę na to, aby posiłki były i zbilansowane, i pyszne. Świetnym sposobem na zaspokojenie ochoty na słodkie co nieco jest ryż z jabłkami i cynamonem. To propozycja pełna smaku i aromatu, nie tylko dzięki jabłkom, ale także wspomnianemu cynamonowi i orzechom włoskim. Do tego to propozycja bez dodatku mleka odzwierzęcego. Jest to więc opcja w 100% wegańska, idealna na diecie roślinnej. Brzmi świetnie, prawda?

Ryż z jabłkami i cynamonem - Twoja baza do zbilansowanego posiłku!

Ryż z jabłkami i cynamonem to prosty do przygotowania posiłek. Doskonale sprawdzi się jako baza, możesz bowiem dodać do niego skyru lub jogurtu sojowego (dla zwiększenia ilości białka), a także owoców. Świetnie sprawdzą się zwłaszcza borówki, pełne antyoksydantów i smaku, czy też maliny lub banan. Ale wybierz takie połączenie, które najbardziej Ci odpowiada!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Zapisz się do naszego Newslettera