Ryż z jabłkami, orzechami włoskimi i cynamonem
Uwielbiasz jabłka? Proponuję zapiekany ryż z jabłkami to zdrowy przepis na smaczną, słodką kolację lub deser. Smaki, które pamiętamy z dzieciństwa warto wykorzystać w kuchni. Siła i wspaniały smak tkwi w prostocie i w szczegółach.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
50 g
|
ryżu białego
|
0,6
|
szklanki mleka roślinnego
150 g
|
3
|
łyżeczki erytrolu
15 g
|
1
|
sztuka jabłek
150 g
|
0,5
|
łyżeczki cynamonu
2 g
|
20 g
|
orzechów włoskich
|
1
|
łyżeczka oleju rzepakowego
5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż z jabłkami to zdrowe i smaczne danie, które przyrządzisz bez problemu. Zacznij od przygotowania orzechów włoskich, aby na końcu nie denerwować się, że jeszcze czegoś brakuje, a danie już stygnie. Żeby ryż zapiekany z jabłkami udał się pełni, wybierz orzechy dobrej jakości. Do wyboru masz orzechy pozbawione już łupin lub właśnie w łupinach. Jeżeli masz te drugie, oczywiście zacznij od ich rozłupania. Potem zmiel je np. przy pomocy młynka do kawy. Gdy nie masz pod ręką żadnego urządzenia do mielenia, po prostu drobno je posiekaj. Tak przygotowane orzechy odłóż na talerzyk lub do miseczki i poczekaj, aż ryż z jabłkami i cynamonem będzie gotowy. Piekarnik nagrzej do 180°C.
Przystępujemy do właściwego gotowania. Proponujemy ryż na mleku z jabłkami zamiast na wodzie. Na dodatek polecamy zastąpienie mleka krowiego napojem roślinnym. Weź garnek i wlej do niego napój roślinny. Może być ryżowy, ale też sojowy czy migdałowy. W zależności od tego, jaki wybierzesz, zapiekany ryż z jabłkami może smakować odrobinę inaczej, ale to i tak jabłka grają główną rolę. Zagotuj napój, odmierz właściwą porcję ryżu i wsyp go do garnka. Dodaj erytrol i zamieszaj dobrze kilka razy. Ustaw palnik na niewielką moc i gotuj przez ok. 10-15 minut, aż ryż stanie się miękki. Jeżeli zbyt dużo wody ulegnie odparowaniu, dolej trochę.
Ryż z jabłkami zapiekany smakuje tym lepiej, im większą uwagę przywiązuje się do wyboru jabłek. Przede wszystkim muszą być zdrowe, bez żadnych obić. Umyj owoce i cieniutko obierz ze skórki. Następnie przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Zetrzyj jabłka na tarce o grubych oczkach. Jeżeli chcesz zaoszczędzić chwilę czasu, nie wycinaj wcześniej gniazd nasiennych, lecz zetrzyj owoce do ogryzka. Musisz wtedy jednak zwrócić uwagę, aby pestki oraz twardsze części nie trafiły do potrawy.
Żeby ryż z jabłkiem i cynamonem dobrze się potem zapiekł, pora na zrobienie musu ze startych owoców. Wybierz garnek z grubym dnem, aby się nie przypaliły. Starte jabłka przełóż do garnka i zalej wodą ponad ich poziom. Duś pod przykryciem, aż rozpadną się i stworzą gęsty mus. Teraz ryż z jabłkiem zyska wyjątkowy aromat, ponieważ najwyższa pora, aby dodać cynamon. Jeżeli lubisz słodszy smak, możesz dodać erytrol.
W tej fazie gotowania ryż z jabłkami na szybko trzeba jeszcze włożyć do piekarnika. Weź foremki do pieczenia i wysmaruj je olejem. Wyłóż je ryżem tak, aby zostało jeszcze trochę miejsca ponad nim. Prosty przepis na ryż z jabłkami zwieńczamy warstwą musu jabłkowego. Piecz ok. 10-15 minut.
Gdy wyjmiesz z piekarnika ryż zapiekany z jabłkiem, posyp go dodatkowo cynamonem i przygotowanymi na początku zmielonymi lub posiekanymi orzechami. Zjedz, póki ciepły!