
Ryż z jabłkami
Uwielbiasz jabłka? Proponuję zapiekany ryż z jabłkami to zdrowy przepis na smaczną, słodką kolację lub deser. Smaki, które pamiętamy z dzieciństwa warto wykorzystać w kuchni. Siła i wspaniały smak tkwi w prostocie i w szczegółach.

Kategorie










Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
50 g
|
ryżu białego
|
0,6
|
szklanki mleka roślinnego
150 g
|
3
|
łyżeczki erytrolu
15 g
|
1
|
sztuka jabłek
150 g
|
0,5
|
łyżeczki cynamonu
2 g
|
20 g
|
orzechów włoskich
|
1
|
łyżeczka oleju rzepakowego
5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż wsypujemy do garnka, wlewamy mleko. Dodajemy erytrol wedle uznania. Gotujemy około 10-15 minut, do miękkości ryżu. Mieszamy często, by ryż nie przywarł. W razie potrzeby dolewamy ciepłą wodę, aby uzyskać płynniejszą konsystencję. Jeśli natomiast wolimy gęstsze danie, zwiększamy moc palnika i gotujemy całość do odparowania nadmiaru płynu.
Jabłko obieramy i kroimy w niewielkiej wielkości kostkę (ok. 1 cm). Do garnka wrzucamy jabłko, zalewamy wodą ponad ich poziom (ok. 0,5-1 cm) i dusimy pod przykryciem, na małym ogniu, aż owoce zmiękną. Pod koniec duszenia odkrywamy pokrywkę i gotujemy całość przez chwilę do odparowania nadmiaru płynu. Opcjonalnie dodajemy cynamon oraz erytrol do smaku.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, tryb góra-dół (lub 160 stopni, termoobieg).
Do foremek do pieczenia (mała kokilka o średnicy ok. 10-15 cm) wkładamy ryż, na górę wykładamy duszone owoce.
Pieczemy około 10-15 minut do zrumienienia wierzchu.
Wierzch posypujemy cynamonem wedle uznania. Na koniec dodajemy zmielone lub drobno posiekane orzechy włoskie.
Ryż z jabłkami, czyli smak dzieciństwa na diecie
Dieta nie oznacza, że musisz jeść nudne i niesmaczne dania. W Respo wygląda to zupełnie inaczej! Zwracamy szczególną uwagę na to, aby posiłki były i zbilansowane, i pyszne. Świetnym sposobem na zaspokojenie ochoty na słodkie co nieco jest ryż z jabłkami i cynamonem. To propozycja pełna smaku i aromatu, nie tylko dzięki jabłkom, ale także wspomnianemu cynamonowi i orzechom włoskim. Do tego to propozycja bez dodatku mleka odzwierzęcego. Jest to więc opcja w 100% wegańska, idealna na diecie roślinnej. Brzmi świetnie, prawda?
Ryż z jabłkami i cynamonem - Twoja baza do zbilansowanego posiłku!
Ryż z jabłkami i cynamonem to prosty do przygotowania posiłek. Doskonale sprawdzi się jako baza, możesz bowiem dodać do niego skyru lub jogurtu sojowego (dla zwiększenia ilości białka), a także owoców. Świetnie sprawdzą się zwłaszcza borówki, pełne antyoksydantów i smaku, czy też maliny lub banan. Ale wybierz takie połączenie, które najbardziej Ci odpowiada!