Rosół
Pomaga na przeziębienie, a obiad w rodzinnym domu nie może się bez niego obyć. Mowa oczywiście o rosole – bo chyba nie ma bardziej klasycznej polskiej zupy. Jeżeli i Ty masz słabość do tej tradycyjnej potrawy, koniecznie wypróbuj nasz przepis na pełnowartościowy rosół. Znajdziesz w nim aż 2 rodzaje mięsa i dużą ilość warzyw – dzięki czemu taki obiad nasyci Cię na długo…i to bez drugiego dania ;). Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
500 g
|
wołowiny na rosół z kością
|
300 g
|
udek z kurczaka
|
1
|
sztuka pora
140 g
|
2
|
sztuki pietruszki (korzeń)
100 g
|
3
|
sztuki marchewki
240 g
|
0,5
|
sztuki selera
100 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
3
|
sztuki ziela angielskiego
3 g
|
2
|
sztuki liści laurowych
2 g
|
4
|
szczypty soli
1 g
|
12
|
szklanek wody
3000 g
|
1
|
szczypta czarnego pieprzu
0,25 g
|
200 g
|
makaronu
|
3
|
łyżeczki natki pietruszki
15 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Rosół zrobiony z dwóch rodzajów mięs dostarcza więcej wartości odżywczych. Wołowinę z kością i udka z kurczaka włóż do dużego garnka. Zalej wodą. Ustaw palnik na dużą moc. Poczekaj, aż woda się zagotuje po czym zmniejsz moc palnika.
Przygotuj makaron. Weź garnek i wlej do niego wodę, włóż makaron i postępuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Gdy gotujesz rosół, na powierzchni zbiera się tzw. szum. Weź łyżkę i go usuń. Rosół –
przepis składa się nie tylko z mięsa, ale również solidnej porcji warzyw. Dlatego w kolejnym kroku zajmij się warzywami.
Dobry przepis na rosół musi zawierać marchewkę, korzeń pietruszki i seler. Dodatkową porcję witamin dostarcza por i cebula. Wszystkie warzywa umyj. Marchewkę, korzeń pietruszki i seler obierz ze skórki. Pokrój na średniej wielkości kawałki. Pora pokrój wzdłuż, a potem na mniejsze kawałki wszerz.
Z cebuli zdejmij łupinki. Jeżeli chcesz wiedzieć, jak zrobić rosół, który zawsze jest idealny, kieruj się naszymi wskazówkami. Teraz jest ważna część: opalanie cebuli! Cebulę nabij na widelec i trzymaj ją nad płomieniem kuchenki gazowej. Możesz też położyć ją na blaszce i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 220°C. Wyjmij cebulę, gdy zobaczysz, że zbrązowiała na zewnątrz.
Możesz się natknąć na różne porady: jak ugotować rosół, ale dodatek opalonej cebuli nada daniu bardziej wyrazistego smaku. Teraz cebulę i pokrojone warzywa włóż do garnka, w którym gotuje się mięso.
Dodaj ziele angielskie i liście laurowe. Standardowo przypraw też szczyptą soli i czarnego pieprzu. Gotuj przez 1,5 godziny.
Jeżeli masz ochotę na rosół, przepis tradycyjny spełni Twoje oczekiwania. Po 1,5 godziny gotowania zupy wyjmij mięso. Obierz je z kości i podziel na mniejsze kawałki. Większe kawałki warzyw pokrój drobniej w kostkę.
To już wszystkie wskazówki, jak ugotować rosół krok po kroku. Wyjmij miski, nałóż do nich makaron, kawałki mięsa i warzyw, a następnie zalej rosołem.
Wymyj i osusz natkę pietruszki. Posiekaj i posyp nią zupę. Nie ma wątpliwości, czy rosół jest zdrowy, więc niech Ci dobrze służy. Smacznego!