
Roladki z tortilli z guacamole i kabanosami
Lubisz finger foods? Postaw na roladki z tortilli z guacamole i kabanosami! Ten szybki przepis świetnie sprawdzi się jako pełnowartościowe śniadanie, kolacja, albo przekąska na imprezę – posmakuje też najmłodszym członkom rodziny. A składniki odżywcze? Znajdziesz tu moc kwasu foliowego, błonnika oraz witamin C i E. Koniecznie wypróbuj nasz przepis i ciesz się smakiem kremowego awokado połączonego z wyrazistymi kabanosami i aromatyczną kolendrą. Smacznego!

Kategorie






Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1
|
sztuka tortilli pełnoziarnistej
60 g
|
60 g
|
kabanosów z kurczaka
|
25 g
|
szpinaku
|
0,5
|
sztuki awokado
70 g
|
1
|
łyżka soku z cytryny
6 g
|
0,5
|
sztuki papryczki chilli
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
0,5
|
garści kolendry świeżej
2 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Awokado obieramy, usuwamy pestkę, kroimy na mniejsze kawałki, polewamy sokiem z cytryny i rozgniatamy widelcem na papkę. Kolendrę drobno siekamy.
Papryczkę chilli drobno siekamy, dodajemy do awokado i mieszamy. Guacamole doprawiamy solą, pieprzem i kolendrą do smaku.
Kabanosy kroimy na mniejsze kawałki – możemy je pokroić w nieco większe kawałki lub drobno posiekać.
Tortillę smarujemy guacamole, układamy szpinak, kabanosy i zawijamy.
Tortillę możemy podpiec w opiekaczu lub podsmażyć (średni ogień) na suchej, dobrze rozgrzanej patelni do zarumienienia. Następnie dzielimy tortillę na roladki.