Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .
h m s
Sprawdź ofertę.
Rogaliki z makiem

Rogaliki z makiem

Makowiec, kutia, a może…rogaliki z makiem? Choć mak kojarzy nam się ze Świętami Bożego Narodzenia, gdzie ma symbolizować dobrobyt i pomyślność w Nowym Roku, to warto po niego sięgać dużo częściej. Dlaczego? Ta niepozorna roślina jest fantastycznym źródłem wapnia, magnezu, żelaza, cynku, manganu oraz witaminy E. My tymczasem polecamy wypróbować rogaliki z makiem z ciasta francuskiego, które idealnie sprawdzą się jako towarzysz świątecznej celebracji. Ale nie tylko, bo to także świetny deser na jesień i zimę, nawet gdy nie ma okazji na horyzoncie. Smacznego!

10 min
Czas przygotowania
25 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
3,36/5
(z 36 ocen)
Rogaliki z makiem
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Na wynos Na wynos
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

363 kcal Kalorie
8 g Białko
22 g Tłuszcze
28 g Węglowodany
21 mg Sód
3 g Błonnik

Składniki
5
łyżek maku suchego mielonego
50 g
2
sztuki moreli suszonych
28 g
1
sztuka jajka
56 g
4
łyżeczki erytrolu
20 g
0,5
łyżeczki ekstrakt migdałowy
1,5 g
1
łyżeczka skórki z pomarańczy
3 g
1
opakowanie ciasta francuskiego
275 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

363 kcal Kalorie
8 g Białko
22 g Tłuszcze
28 g Węglowodany
21 mg Sód
3 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Mak zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na ok 20 min. Przecedzamy przez bawełnianą ściereczkę i dokładnie odciskamy z wody. Studzimy.

2

Jajko wybijamy do miski i roztrzepujemy, połowę odlewamy do posmarowania rogalików.

3

Pozostałe jajko ubijamy z erytrolem i ekstraktem na puszystą, białą masę.

4

Morele drobno siekamy.

5

Mak, morele, skórkę z pomarańczy i jajka mieszamy.

6

Z ciasta wycinamy równe trójkąty – zazwyczaj wychodzi 14 dużych sztuk i 4 małe (z brzegów ciasta).

7

Na brzeg trójkąta nakładamy mak, zawijamy rogaliki. Odkładamy na blaszkę do pieczenia i smarujmy jajkiem.

8

Pieczemy w temperaturze podanej na opakowaniu, do zezłocenia.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.