Rogaliki z makiem
Makowiec, kutia, a może…rogaliki z makiem? Choć mak kojarzy nam się ze Świętami Bożego Narodzenia, gdzie ma symbolizować dobrobyt i pomyślność w Nowym Roku, to warto po niego sięgać dużo częściej. Dlaczego? Ta niepozorna roślina jest fantastycznym źródłem wapnia, magnezu, żelaza, cynku, manganu oraz witaminy E. My tymczasem polecamy wypróbować rogaliki z makiem z ciasta francuskiego, które idealnie sprawdzą się jako towarzysz świątecznej celebracji. Ale nie tylko, bo to także świetny deser na jesień i zimę, nawet gdy nie ma okazji na horyzoncie. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
5
|
łyżek maku suchego mielonego
50 g
|
2
|
sztuki moreli suszonych
28 g
|
1
|
sztuka jajka
56 g
|
4
|
łyżeczki erytrolu
20 g
|
0,5
|
łyżeczki ekstrakt migdałowy
1,5 g
|
1
|
łyżeczka skórki z pomarańczy
3 g
|
1
|
opakowanie ciasta francuskiego
275 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Mak zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na ok 20 min. Przecedzamy przez bawełnianą ściereczkę i dokładnie odciskamy z wody. Studzimy.
Jajko wybijamy do miski i roztrzepujemy, połowę odlewamy do posmarowania rogalików.
Pozostałe jajko ubijamy z erytrolem i ekstraktem na puszystą, białą masę.
Morele drobno siekamy.
Mak, morele, skórkę z pomarańczy i jajka mieszamy.
Z ciasta wycinamy równe trójkąty – zazwyczaj wychodzi 14 dużych sztuk i 4 małe (z brzegów ciasta).
Na brzeg trójkąta nakładamy mak, zawijamy rogaliki. Odkładamy na blaszkę do pieczenia i smarujmy jajkiem.
Pieczemy w temperaturze podanej na opakowaniu, do zezłocenia.