Risotto z marchewką, selerem i kurczakiem
Odkryj nowy wymiar smaków z naszym wyjątkowym przepisem na risotto z marchewką, selerem i kurczakiem! Delikatność ryżu, soczystego kurczaka, słodkiej marchewki i selera tworzy niezapomnianą kompozycję smakową. To danie nie tylko rozgrzeje Twoje kubki smakowe, ale także dostarczy Ci wartościowych składników odżywczych. Gotowe do podróży kulinarnej przez intensywne smaki? Przygotuj się na uczty dla podniebienia!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
100 g
|
ryżu arborio
|
200 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
2
|
sztuki marchewki
160 g
|
0,5
|
sztuki selera
100 g
|
1
|
sztuka papryki czerwonej
170 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
0,8
|
szklanki bulionu warzywnego
200 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Bulion zagotowujemy.
Warzywa obieramy i kroimy w paseczki.
Mięso kroimy na niewielkie kawałki. Przyprawiamy solą, pieprzem. Smażymy na rozgrzanej oliwie. Gotowe mięso zdejmujemy z patelni.
Na tej samej patelni smażymy ryż i gdy będzie szklisty, dodajemy warzywa. Wlewamy gorący bulion po chochelce (gdy poprzednia partia się wchłonie, dodajemy kolejną). Gotujemy ok 15 – 18 minut.
Gotowe risotto przyprawiamy solą i pieprzem.