Ramen z tofu

Ramen z tofu

Lubisz ramen? Jeśli ta azjatycka zupa podbiła i Twoje serce, koniecznie wypróbuj nasz przepis na ramen z tofu! Znajdziesz w nim kompozycję kilkunastu składników tworzących idealnie współgrającą ze sobą całość. Jakich? To, chociażby aromatyczny sezam, chrupiąca kapusta pak-choi czy rozgrzewający imbir. Do tego pełne białka, żelaza oraz wapnia tofu i sycący obiad już na Ciebie czeka. Smacznego!

20 min
Czas przygotowania
200 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
4,60/5
(z 50 ocen)
Ramen z tofu
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

638 kcal Kalorie
35 g Białko
29 g Tłuszcze
64 g Węglowodany
4144 mg Sód
9 g Błonnik

Składniki
1
łyżeczka oleju sezamowego
5 g
6
plastrów imbiru
30 g
3
sztuki cebuli
240 g
3
ząbki czosnku
18 g
2
łyżki sosu sojowego
20 g
3,5
szklanki bulionu warzywnego
800 g
3
sztuki borowików suszonych
15 g
3
sztuki grzybów shitake
15 g
2
szczypty soli
0,5 g
5
łyżeczek jasnej pasty miso
25 g

dodatki:

2,5
opakowania tofu naturalnego
300 g
220 g
 kapusty pak choi
1
łyżeczka szczypiorku
5 g
1
sztuka marchewki
80 g
2
łyżeczki sezamu
10 g
100 g
 makaronu do ramenu

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

638 kcal Kalorie
35 g Białko
29 g Tłuszcze
64 g Węglowodany
4144 mg Sód
9 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 20 min.
1

W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy posiekany imbir, cebulę, czosnek i smażymy przez 5 minut.

2

Dodajemy sos sojowy i mieszamy, po minucie wlewamy bulion warzywny. Następnie dodajemy grzyby i sól.

3

Zagotowujemy i zmniejszamy ogień, gotujemy przez minimum godzinę – najlepiej 2 – 3 godziny.

4

Tofu kroimy w kostkę i podsmażamy. Grillujemy pojedyncze liście kapusty.

5

Kroimy szczypiorek i marchewkę. Makaron gotujemy według instrukcji.

6

Wywar przelewamy przez sitko, wyjmujemy grzyby, warzywa możemy przecisnąć przez oczka sitka. Dodajemy pastę miso.

7

Grzyby kroimy i dodajemy do wywaru. Zagotowujemy.

8

Podajemy z makaronem, warzywami, tofu, sezamem i szczypiorkiem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.