Ramen z tofu
Lubisz ramen? Jeśli ta azjatycka zupa podbiła i Twoje serce, koniecznie wypróbuj nasz przepis na ramen z tofu! Znajdziesz w nim kompozycję kilkunastu składników tworzących idealnie współgrającą ze sobą całość. Jakich? To, chociażby aromatyczny sezam, chrupiąca kapusta pak-choi czy rozgrzewający imbir. Do tego pełne białka, żelaza oraz wapnia tofu i sycący obiad już na Ciebie czeka. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1
|
łyżeczka oleju sezamowego
5 g
|
6
|
plastrów imbiru
30 g
|
3
|
sztuki cebuli
240 g
|
3
|
ząbki czosnku
18 g
|
2
|
łyżki sosu sojowego
20 g
|
3,5
|
szklanki bulionu warzywnego
800 g
|
3
|
sztuki borowików suszonych
15 g
|
3
|
sztuki grzybów shitake
15 g
|
2
|
szczypty soli
0,5 g
|
5
|
łyżeczek jasnej pasty miso
25 g
|
dodatki: |
|
2,5
|
opakowania tofu naturalnego
300 g
|
220 g
|
kapusty pak choi
|
1
|
łyżeczka szczypiorku
5 g
|
1
|
sztuka marchewki
80 g
|
2
|
łyżeczki sezamu
10 g
|
100 g
|
makaronu do ramenu
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy posiekany imbir, cebulę, czosnek i smażymy przez 5 minut.
Dodajemy sos sojowy i mieszamy, po minucie wlewamy bulion warzywny. Następnie dodajemy grzyby i sól.
Zagotowujemy i zmniejszamy ogień, gotujemy przez minimum godzinę – najlepiej 2 – 3 godziny.
Tofu kroimy w kostkę i podsmażamy. Grillujemy pojedyncze liście kapusty.
Kroimy szczypiorek i marchewkę. Makaron gotujemy według instrukcji.
Wywar przelewamy przez sitko, wyjmujemy grzyby, warzywa możemy przecisnąć przez oczka sitka. Dodajemy pastę miso.
Grzyby kroimy i dodajemy do wywaru. Zagotowujemy.
Podajemy z makaronem, warzywami, tofu, sezamem i szczypiorkiem.