
Ramen z tofu
Lubisz ramen? Jeśli ta azjatycka zupa podbiła i Twoje serce, koniecznie wypróbuj nasz przepis na ramen z tofu! Znajdziesz w nim kompozycję kilkunastu składników tworzących idealnie współgrającą ze sobą całość. Jakich? To, chociażby aromatyczny sezam, chrupiąca kapusta pak-choi czy rozgrzewający imbir. Do tego pełne białka, żelaza oraz wapnia tofu i sycący obiad już na Ciebie czeka. Smacznego!

Kategorie










Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
1
|
łyżeczka oleju sezamowego
5 g
|
6
|
plastrów imbiru
30 g
|
3
|
sztuki cebuli
240 g
|
3
|
ząbki czosnku
18 g
|
2
|
łyżki sosu sojowego
20 g
|
3,5
|
szklanki bulionu warzywnego
800 g
|
3
|
sztuki borowików suszonych
15 g
|
3
|
sztuki grzybów shitake
15 g
|
2
|
szczypty soli
0,5 g
|
5
|
łyżeczek jasnej pasty miso
25 g
|
dodatki: |
|
2,5
|
opakowania tofu naturalnego
300 g
|
220 g
|
kapusty pak choi
|
1
|
łyżeczka szczypiorku
5 g
|
1
|
sztuka marchewki
80 g
|
2
|
łyżeczki sezamu
10 g
|
100 g
|
makaronu do ramenu
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu, odcedzamy i odstawiamy.
Imbir kroimy w cienkie plastry. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka. Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki.
Marchew obieramy i kroimy w cienkie słupki o długości około 5 cm. Szczypiorek drobno siekamy. Tofu kroimy w średnią kostkę. Kapustę pak choi dzielimy na pojedyncze liście.
W dużym garnku rozgrzewamy olej sezamowy na średnim ogniu. Dodajemy imbir, cebulę oraz czosnek, smażymy bez przykrycia około 5 minut do zeszklenia.
Dodajemy sos sojowy, mieszamy i po minucie wlewamy bulion warzywny. Następnie dodajemy grzyby suszone oraz grzyby shitake. Wsypujemy sól według własnego uznania. Zagotowujemy na dużym ogniu, następnie zmniejszamy do małego i gotujemy pod częściowym przykryciem minimum 1 godzinę (najlepiej 2–3 godziny), aby wywar nabrał intensywnego smaku.
W tym czasie tofu smażymy na średnim ogniu na suchej patelni przez około 8 minut, aż będzie złociste z każdej strony.
Ugotowany wywar przelewamy przez sitko do czystego garnka, wyjmujemy grzyby i warzywa. Warzywa możemy przecisnąć przez oczka sitka. Do gorącego, ale nie wrzącego wywaru dodajemy pastę miso i dokładnie mieszamy do rozpuszczenia.
Grzyby kroimy w cienkie paski i dodajemy z powrotem do wywaru. Zagotowujemy całość jeszcze raz na małym ogniu, aż ramen będzie gorący.
Zupę podajemy w miseczce z makaronem, tofu, kapustą pak choi oraz marchwią. Całość posypujemy sezamem oraz szczypiorkiem.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.