Ramen z tofu

Ramen z tofu

Lubisz ramen? Jeśli ta azjatycka zupa podbiła i Twoje serce, koniecznie wypróbuj nasz przepis na ramen z tofu! Znajdziesz w nim kompozycję kilkunastu składników tworzących idealnie współgrającą ze sobą całość. Jakich? To, chociażby aromatyczny sezam, chrupiąca kapusta pak-choi czy rozgrzewający imbir. Do tego pełne białka, żelaza oraz wapnia tofu i sycący obiad już na Ciebie czeka. Smacznego!

20 min
Czas przygotowania
200 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
4,37/5
(z 19 ocen)
Ramen z tofu
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

638 kcal Kalorie
35 g Białko
29 g Tłuszcze
64 g Węglowodany
4144 mg Sód
9 g Błonnik

Składniki
Lista składników przepisu z ilościami i wagami
Ilość Składnik
1
łyżeczka oleju sezamowego
5 g
6
plastrów imbiru
30 g
3
sztuki cebuli
240 g
3
ząbki czosnku
18 g
2
łyżki sosu sojowego
20 g
3,5
szklanki bulionu warzywnego
800 g
3
sztuki borowików suszonych
15 g
3
sztuki grzybów shitake
15 g
2
szczypty soli
0,5 g
5
łyżeczek jasnej pasty miso
25 g

dodatki:

2,5
opakowania tofu naturalnego
300 g
220 g
 kapusty pak choi
1
łyżeczka szczypiorku
5 g
1
sztuka marchewki
80 g
2
łyżeczki sezamu
10 g
100 g
 makaronu do ramenu

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

638 kcal Kalorie
35 g Białko
29 g Tłuszcze
64 g Węglowodany
4144 mg Sód
9 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 20 min.
1

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu, odcedzamy i odstawiamy.

2

Imbir kroimy w cienkie plastry. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka. Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki.

3

Marchew obieramy i kroimy w cienkie słupki o długości około 5 cm. Szczypiorek drobno siekamy. Tofu kroimy w średnią kostkę. Kapustę pak choi dzielimy na pojedyncze liście.

4

W dużym garnku rozgrzewamy olej sezamowy na średnim ogniu. Dodajemy imbir, cebulę oraz czosnek, smażymy bez przykrycia około 5 minut do zeszklenia.

5

Dodajemy sos sojowy, mieszamy i po minucie wlewamy bulion warzywny. Następnie dodajemy grzyby suszone oraz grzyby shitake. Wsypujemy sól według własnego uznania. Zagotowujemy na dużym ogniu, następnie zmniejszamy do małego i gotujemy pod częściowym przykryciem minimum 1 godzinę (najlepiej 2–3 godziny), aby wywar nabrał intensywnego smaku.

6

W tym czasie tofu smażymy na średnim ogniu na suchej patelni przez około 8 minut, aż będzie złociste z każdej strony.

7

Ugotowany wywar przelewamy przez sitko do czystego garnka, wyjmujemy grzyby i warzywa. Warzywa możemy przecisnąć przez oczka sitka. Do gorącego, ale nie wrzącego wywaru dodajemy pastę miso i dokładnie mieszamy do rozpuszczenia.

8

Grzyby kroimy w cienkie paski i dodajemy z powrotem do wywaru. Zagotowujemy całość jeszcze raz na małym ogniu, aż ramen będzie gorący.

9

Zupę podajemy w miseczce z makaronem, tofu, kapustą pak choi oraz marchwią. Całość posypujemy sezamem oraz szczypiorkiem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Zapisz się do naszego Newslettera