
Quiche z serem pleśniowym i warzywami
Quiche to klasyka kuchni francuskiej i…świetny pomysł na kreatywny, pożywny obiad. A możesz się o tym przekonać, przygotowując nasz quiche z serem pleśniowym i warzywami. To wegetariańskie danie nie tylko świetnie syci, ale także dostarcza mocy białka, wapnia, żelaza, witamin z grupy B i witaminy C. Koniecznie wypróbuj, a poczujesz się jak w najlepszej restauracji nad brzegiem Sekwany. Smacznego!

Kategorie



Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
3
|
sztuki jajek
168 g
|
0,1
|
szklanki mleka
30 g
|
0,3
|
opakowania sera z niebieską pleśnią
25 g
|
200 g
|
brokuła
|
1
|
sztuka pomidora
160 g
|
Ciasto: |
|
20
|
łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
300 g
|
0,1
|
opakowania jogurtu naturalnego
50 g
|
5
|
łyżeczek masła
50 g
|
1
|
sztuka jajka
56 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Przygotowujemy ciasto kruche: mieszamy mąkę, tłuszcz, jajko, jogurt i 1/3 łyżeczkę soli aż powstanie jednolite ciasto. Wyrabiamy szybko, tylko do połączenia składników. Formujemy kulę, zawijamy w folię i schładzamy w lodówce przez minimum 20 minut.
Ciasto wałkujemy na grubość 0,5 cm i wykładamy nim spód formy (ok. 20 × 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem i pieczemy w 180°C przez ok. 20 minut, aż się lekko zarumieni.
Brokuła dzielimy na małe różyczki i obgotowujemy we wrzątku przez 3–4 minuty, po czym przelewamy zimną wodą. Pomidora kroimy w plasterki lub kostkę, ser pleśniowy w mniejsze kawałki.
Mieszamy jajka z mlekiem, solą, pieprzem.
Na podpieczony spód wykładamy równomiernie brokuły, pomidora i ser, zalewamy masą jajeczną. Pieczemy dalej przez 25–30 minut, aż masa się zetnie i wierzch lekko przyrumieni.
Studzimy przez 5–10 minut przed pokrojeniem, by masa się ustabilizowała.
Smacznego!