Wołowina w sosie sojowym z ryżem
Soczyste mięso, aromatyczne przyprawy i delikatna sezamowa posypka. Brzmi dobrze? Nasza pyszna wołowina z ryżem poleca się na obiad! Znajdziesz tu nie tylko niebiańskie połączenie aromatów i smaków, ale także mnóstwo korzystnych dla zdrowia składników odżywczych. Jakich? Między innymi żelazo, witaminę B12 i beta-karoten. Spróbuj koniecznie!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
50 g
|
ryżu
|
100 g
|
wołowiny np. rostbef, antrykot
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
0,5
|
sztuki papryczki chilli
10 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
1
|
plaster imbiru
5 g
|
0,5
|
sztuki cebuli
40 g
|
2
|
sztuki marchewki
90 g
|
0,2
|
opakowania groszku konserwowego
50 g
|
3
|
łyżki sosu sojowego
30 g
|
2
|
łyżeczki erytrolu
10 g
|
1
|
garść kolendry świeżej
4 g
|
1
|
łyżeczka szczypiorku
5 g
|
2
|
łyżeczki sezamu
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Wołowinę smażymy w całości na dobrze rozgrzanej patelni, po 3 minuty z każdej strony, odkładamy do miseczki, posypujemy solą i pieprzem z każdej strony .
Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy posiekaną papryczkę chili, czosnek, imbir i cebulę z cebuli dymki – szczypior zostawiamy. Po chwili dokładamy pokrojoną w kostkę marchew.
Dodajemy groszek i ryż, dokładnie mieszamy.
Mięso kroimy na cienkie paseczki i przekładamy na patelnię, wlewamy sos sojowy, erytrol i obsmażamy przez 4 minuty, stale mieszając.
Na miseczki nakładamy ryż, wołowinę, posiekany szczypiorek, i kolendrę. Posypujemy sezamem.