
Puree z dyni i batatów z kurczakiem
Szukasz przepisu na lekkostrawny, a jednocześnie kreatywny obiad? Jesteś w dobrym miejscu! Puree z dyni i batatów z kurczakiem to pomysł na obiad delikatny dla układu pokarmowego, a jednocześnie pełen smaku i wartości odżywczych. Znajdziesz tu bowiem m.in. moc beta-karotenu, potasu, witaminy C, witaminy B12 czy aż 36 g białka w porcji. Koniecznie wypróbuj, smacznego!

Kategorie






Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
300 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
200 g
|
batata
|
200 g
|
dyni
|
4
|
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g
|
75 g
|
szpinaku
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu białego
0,25 g
|
0,5
|
łyżeczki suszonej bazylii
2 g
|
0,5
|
łyżeczki suszonego oregano
1,5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Obieramy bataty i dynię, kroimy je na małe kawałki o zbliżonej wielkości. Gotujemy na parze lub w małej ilości wody, aż będą zupełnie miękkie – trwa to około 20 minut. Po ugotowaniu blendujemy warzywa na gładkie purée.
Szpinak dokładnie myjemy i odcinamy twarde ogonki, jeśli są.
Na dużej patelni podgrzewamy odrobinę wody. Dodajemy liście szpinaku i dusimy wszystko razem przez 3–4 minuty, aż szpinak wyraźnie zwiędnie i zmięknie. Przyprawiamy do smaku solą i białym pieprzem. Odstawiamy na bok.
Mięso gotujemy na parze – umieszczamy je w parowarze lub nad garnkiem z wrzącą wodą. Posypujemy bazylią, oregano i solą wedle uznania. Gotujemy przez około 15–20 minut, aż mięso będzie całkowicie ugotowane i jasne w środku, bez surowych fragmentów.
Na talerz nakładamy porcję purée z dyni i batatów, rozprowadzamy je na kształt okręgu. Na środku układamy mięso. Dookoła rozkładamy szpinak.
Całość polewamy na koniec oliwą z oliwek, dodajemy odrobinę świeżo mielonego pieprzu. Podajemy od razu.