Pulpety w sosie słodko kwaśnym

Pulpety w sosie słodko kwaśnym

Szukasz pomysłu na obiad dla całej rodziny? Pulpety w sosie słodko kwaśnym to świetny wybór! Ich nietuzinkowy smak zachwyci nawet największych smakoszy — a moc składników odżywczych zapewni energię na drugą część dnia. Smacznego!

20 min
Czas przygotowania
50 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
4,20/5
(z 15 ocen)
Pulpety w sosie słodko kwaśnym
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez laktozy Bez laktozy
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Dla dzieci Dla dzieci
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

566 kcal Kalorie
40 g Białko
12 g Tłuszcze
64 g Węglowodany
711 mg Sód
5 g Błonnik

Składniki
Lista składników przepisu z ilościami i wagami
Ilość Składnik
800 g
 mięsa mielonego drobiowego
4
ząbki czosnku
24 g
2
sztuki jajek kurzych
112 g
6
łyżek otrębów owsianych
42 g
2
łyżki sosu sojowego
20 g
200 g
 ryżu białego
4
szczypty soli
1 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
1
plaster imbiru
5 g
1
sztuka papryki czerwonej
170 g
1
sztuka papryki zielonej
170 g
3
ząbki czosnku
18 g
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
0,4
opakowania passaty pomidorowej
250 g
1,2
szklanki bulionu warzywnego
300 g
4
łyżki octu ryżowego/ewentualnie octu winnego
20 g
300 g
 ananasa
0,8
szklanki soku z ananasa
200 g
1
sztuka papryczki chili
20 g
4
łyżki sosu Sriracha (opcjonalnie)
40 g
1,5
łyżki mąki ziemniaczanej
15 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

566 kcal Kalorie
40 g Białko
12 g Tłuszcze
64 g Węglowodany
711 mg Sód
5 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 20 min.
1

Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.

2

Bulion warzywny rozdrabiamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu produktu.

3

Rozgrzewamy piekarnik do 190°C góra-dół (lub 170°C termoobieg).

4

Czosnek przeciskamy przez praskę. W misce łączymy mięso z czosnkiem, jajkami, otrębami owsianymi oraz sosem sojowym. Doprawiamy solą oraz pieprzem według własnego uznania. Mieszamy ręką lub łyżką, aż składniki masy dobrze się połączą.

5

Z masy formujemy pulpety wielkości orzecha włoskiego i układamy je w naczyniu żaroodpornym o wymiarach ok. 25×35 cm. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 20 minut, do zrumienienia pulpecików.

6

W czasie pieczenia przygotowujemy sos. Obieramy imbir i drobno go siekamy. Paprykę kroimy w paski o szerokości ok. 1 cm. Papryczkę chilli kroimy w cienkie plasterki (jeśli wolimy łagodniejszy smak, usuwamy pestki). Ananasa kroimy w kawałki o wielkości ok. 2 cm.

7

W garnku rozgrzewamy oliwę na średnim ogniu. Dodajemy imbir, paprykę zieloną, papryczkę chilli oraz ananasa. Smażymy bez przykrycia przez 6–7 minut, aż warzywa zmiękną, a owoce lekko się zarumienią.

8

Dodajemy passatę pomidorową, bulion warzywny, sok ananasowy, ocet oraz sos sriracha. Mieszamy i gotujemy na średnim ogniu bez przykrycia przez 5 minut, aż sos lekko się zredukuje.

9

W małej miseczce mieszamy mąkę ziemniaczaną z 2-3 łyżkami zimnej wody, a następnie wlewamy mieszankę do sosu, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje.

10

Wyjmujemy upieczone pulpety z piekarnika, zalewamy je przygotowanym sosem i delikatnie mieszamy, aby sos równomiernie je pokrył. Wkładamy naczynie ponownie do piekarnika i zapiekamy przez 10 minut w tej samej temperaturze.

11

Podajemy gorące pulpety z ryżem i sosem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Zapisz się do naszego Newslettera