Pulpety w sosie słodko kwaśnym
Szukasz pomysłu na obiad dla całej rodziny? Pulpety w sosie słodko kwaśnym to świetny wybór! Ich nietuzinkowy smak zachwyci nawet największych smakoszy — a moc składników odżywczych zapewni energię na drugą część dnia. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik |
|---|---|
|
800 g
|
mięsa mielonego drobiowego
|
|
4
|
ząbki czosnku
24 g
|
|
2
|
sztuki jajek kurzych
112 g
|
|
6
|
łyżek otrębów owsianych
42 g
|
|
2
|
łyżki sosu sojowego
20 g
|
|
200 g
|
ryżu białego
|
|
4
|
szczypty soli
1 g
|
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
|
1
|
plaster imbiru
5 g
|
|
1
|
sztuka papryki czerwonej
170 g
|
|
1
|
sztuka papryki zielonej
170 g
|
|
3
|
ząbki czosnku
18 g
|
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
|
0,4
|
opakowania passaty pomidorowej
250 g
|
|
1,2
|
szklanki bulionu warzywnego
300 g
|
|
4
|
łyżki octu ryżowego/ewentualnie octu winnego
20 g
|
|
300 g
|
ananasa
|
|
0,8
|
szklanki soku z ananasa
200 g
|
|
1
|
sztuka papryczki chili
20 g
|
|
4
|
łyżki sosu Sriracha (opcjonalnie)
40 g
|
|
1,5
|
łyżki mąki ziemniaczanej
15 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Bulion warzywny rozdrabiamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu produktu.
Rozgrzewamy piekarnik do 190°C góra-dół (lub 170°C termoobieg).
Czosnek przeciskamy przez praskę. W misce łączymy mięso z czosnkiem, jajkami, otrębami owsianymi oraz sosem sojowym. Doprawiamy solą oraz pieprzem według własnego uznania. Mieszamy ręką lub łyżką, aż składniki masy dobrze się połączą.
Z masy formujemy pulpety wielkości orzecha włoskiego i układamy je w naczyniu żaroodpornym o wymiarach ok. 25×35 cm. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 20 minut, do zrumienienia pulpecików.
W czasie pieczenia przygotowujemy sos. Obieramy imbir i drobno go siekamy. Paprykę kroimy w paski o szerokości ok. 1 cm. Papryczkę chilli kroimy w cienkie plasterki (jeśli wolimy łagodniejszy smak, usuwamy pestki). Ananasa kroimy w kawałki o wielkości ok. 2 cm.
W garnku rozgrzewamy oliwę na średnim ogniu. Dodajemy imbir, paprykę zieloną, papryczkę chilli oraz ananasa. Smażymy bez przykrycia przez 6–7 minut, aż warzywa zmiękną, a owoce lekko się zarumienią.
Dodajemy passatę pomidorową, bulion warzywny, sok ananasowy, ocet oraz sos sriracha. Mieszamy i gotujemy na średnim ogniu bez przykrycia przez 5 minut, aż sos lekko się zredukuje.
W małej miseczce mieszamy mąkę ziemniaczaną z 2-3 łyżkami zimnej wody, a następnie wlewamy mieszankę do sosu, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje.
Wyjmujemy upieczone pulpety z piekarnika, zalewamy je przygotowanym sosem i delikatnie mieszamy, aby sos równomiernie je pokrył. Wkładamy naczynie ponownie do piekarnika i zapiekamy przez 10 minut w tej samej temperaturze.
Podajemy gorące pulpety z ryżem i sosem.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.