Pulpety w sosie słodko kwaśnym
Szukasz pomysłu na obiad dla całej rodziny? Pulpety w sosie słodko kwaśnym to świetny wybór! Ich nietuzinkowy smak zachwyci nawet największych smakoszy — a moc składników odżywczych zapewni energię na drugą część dnia. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
800 g
|
mięsa mielonego drobiowego
|
4
|
ząbki czosnku
24 g
|
2
|
sztuki jajek kurzych
112 g
|
6
|
łyżek otrębów owsianych
42 g
|
2
|
łyżki sosu sojowego
20 g
|
200 g
|
ryżu białego
|
4
|
szczypty soli
1 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
1
|
plaster imbiru
5 g
|
1
|
sztuka papryki czerwonej
170 g
|
1
|
sztuka papryki zielonej
170 g
|
3
|
ząbki czosnku
18 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
0,4
|
opakowania passaty pomidorowej
250 g
|
1,2
|
szklanki bulionu warzywnego
300 g
|
4
|
łyżki octu ryżowego/ewentualnie octu winnego
20 g
|
300 g
|
ananasa
|
0,8
|
szklanki soku z ananasa
200 g
|
1
|
sztuka papryczki chili
20 g
|
4
|
łyżki sosu Sriracha (opcjonalnie)
40 g
|
1,5
|
łyżki mąki ziemniaczanej
15 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni, tryb góra-dół.
Mięso wkładamy do miski, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka, otręby, sos sojowy, sól i pieprz.
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, aż się dobrze połączą, formujemy pulpety i układamy w naczyniu żaroodpornym. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut.
W czasie pieczenia pulpecików przygotowujemy sos: w garnku rozgrzewamy olej, dodajemy posiekany imbir, pokrojoną paprykę, papryczkę, ananasa. Podsmażamy przez 6-7 minut.
Następnie dodajemy pomidory, bulion warzywny, sok ananasowy, sos sriracha, ocet ryżowy i mieszamy składniki ze sobą na średnim ogniu.
Mieszamy 2 łyżki zimnej wody z mąką ziemniaczaną, wlewamy do sosu, i szybko mieszamy, aby zgęstniał.
Wyjmujemy pulpeciki z piekarnika i wlewamy do nich sos, wkładamy całość do piekarnika na 10 minut.
Gotowe pulpeciki podajemy z ryżem i sosem.