Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .
h m s
Sprawdź ofertę.
Pulpeciki z soczewicy z kaszą jęczmienną

Pulpeciki z soczewicy z kaszą jęczmienną

Pyszne i aromatyczne pulpeciki z soczewicy z kaszą jęczmienną to idealna propozycja na smakowity, roślinny obiad. Pulpety możesz podać z ulubioną kaszą, z dodatkiem aromatycznego sosu. Soczewica jest nie tylko bardzo smaczna, ale to także świetne źródło białka. Koniecznie spróbuj.

15 min
Czas przygotowania
50 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
3,00/5
(z 9 ocen)
Pulpeciki z soczewicy z kaszą jęczmienną
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

415 kcal Kalorie
18 g Białko
7 g Tłuszcze
74 g Węglowodany
84 mg Sód
11 g Błonnik

Składniki
150 g
 suchej soczewicy zielonej
2
ząbki czosnku
12 g
1
sztuka cebuli
80 g
1
sztuka pora
140 g
1,2
szklanki mleka roślinnego
300 g
100 g
 kaszy jęczmiennej
1
łyżka płatków drożdżowych
5 g
1
łyżeczka mielonego siemienia lnianego
5 g
2
łyżeczki papryki słodkiej
6 g
1
szczypta soli
0,25 g
2
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

415 kcal Kalorie
18 g Białko
7 g Tłuszcze
74 g Węglowodany
84 mg Sód
11 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Kaszę jęczmienną gotujemy według instrukcji na opakowaniu.

2

Na patelni rozgrzewamy olej (połowa). Podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek.

3

Dodajemy soczewicę, zalewamy 300 ml wody i gotujemy przez 15 minut.

4

Gdy soczewica będzie miękka, a woda odparuje wsypujemy płatki drożdżowe, siemię lniane. Doprawiamy solą, pieprzem, blendujemy na gładką masę. Z gotowej masy formujemy małe pulpeciki.

5

Pulpeciki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (góra-dół) przez 20 minut.

6

Pora kroimy w plasterki, podsmażamy na pozostałym oleju. Kiedy zmięknie dodajemy mleko roślinne, zagotowujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze przez 3-4 minuty.

7

Upieczone pulpeciki podajemy z kaszą jęczmienną i sosem. Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.