Pulpeciki z soczewicy z kaszą jęczmienną
Pyszne i aromatyczne pulpeciki z soczewicy z kaszą jęczmienną to idealna propozycja na smakowity, roślinny obiad. Pulpety możesz podać z ulubioną kaszą, z dodatkiem aromatycznego sosu. Soczewica jest nie tylko bardzo smaczna, ale to także świetne źródło białka. Koniecznie spróbuj.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
150 g
|
suchej soczewicy zielonej
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
1
|
sztuka pora
140 g
|
1,2
|
szklanki mleka roślinnego
300 g
|
100 g
|
kaszy jęczmiennej
|
1
|
łyżka płatków drożdżowych
5 g
|
1
|
łyżeczka mielonego siemienia lnianego
5 g
|
2
|
łyżeczki papryki słodkiej
6 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Kaszę jęczmienną gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Na patelni rozgrzewamy olej (połowa). Podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek.
Dodajemy soczewicę, zalewamy 300 ml wody i gotujemy przez 15 minut.
Gdy soczewica będzie miękka, a woda odparuje wsypujemy płatki drożdżowe, siemię lniane. Doprawiamy solą, pieprzem, blendujemy na gładką masę. Z gotowej masy formujemy małe pulpeciki.
Pulpeciki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (góra-dół) przez 20 minut.
Pora kroimy w plasterki, podsmażamy na pozostałym oleju. Kiedy zmięknie dodajemy mleko roślinne, zagotowujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze przez 3-4 minuty.
Upieczone pulpeciki podajemy z kaszą jęczmienną i sosem. Smacznego!