Pulpeciki mięsne z kaszą jaglaną w sosie pomidorowym
Mięsne kuleczki oblane aksamitnym sosem. Idealne na obiad, smaczne i pożywne. Pulpeciki mięsne z kaszą jaglaną w sosie pomidorowym to ciekawa propozycja z mięsem mielonym w roli głównej. Taki obiad może być podany z różnymi warzywami bądź innymi dodatkami.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
100 g
|
drobiowego mięsa mielonego
|
50 g
|
makaronu pełnoziarnistego
|
20 g
|
kaszy jaglanej
|
1
|
sztuka jajka kurzego
56 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
0,5
|
sztuki cebuli
40 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
0,5
|
szklanki bulionu warzywnego
125 g
|
0,5
|
opakowania passaty
350 g
|
1
|
łyżeczka papryki słodkiej
3 g
|
2
|
szczypty pieprzu
0,5 g
|
1
|
łyżka sosu sojowego
10 g
|
1
|
łyżka parmezanu
10 g
|
2
|
łyżeczki natki pietruszki
10 g
|
1
|
łyżeczka ostrej papryki
3 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
łyżeczka oregano
3 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Kaszę jaglaną gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Odstawiamy do ostudzenia.
Cebulę i czosnek drobno siekamy, podsmażamy na rozgrzanej patelni z połową ilości oliwy. Usmażone warzywa przekładamy do miski.
Do miski dodajemy mięso, ugotowaną wcześniej kaszę i przyprawy.
Wlewamy sos sojowy, dodajemy jajko i całość dobrze mieszamy.
Lepimy kuleczki i odrobinę je spłaszczamy. Smażymy pulpety na pozostałej oliwie, odwracając na każdą stronę.
Wlewamy bulion i przykrywamy na 5-7 minut zmniejszając moc planika.
Wlewamy passatę, mieszamy i pozostawiamy na około 20 minut na małym ogniu mieszając co jakiś czas.
W tym czasie gotujemy makaron.
Gotowe danie posypujemy startym parmezanem i natką pietruszki. Smacznego!