
Pulpeciki mięsne z kaszą jaglaną w sosie pomidorowym
Mięsne kuleczki oblane aksamitnym sosem. Idealne na obiad, smaczne i pożywne. Pulpeciki mięsne z kaszą jaglaną w sosie pomidorowym to ciekawa propozycja z mięsem mielonym w roli głównej. Taki obiad może być podany z różnymi warzywami bądź innymi dodatkami.

Kategorie








Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
100 g
|
drobiowego mięsa mielonego
|
50 g
|
makaronu pełnoziarnistego
|
20 g
|
kaszy jaglanej
|
1
|
sztuka jajka kurzego
56 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
0,5
|
sztuki cebuli
40 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
0,5
|
szklanki bulionu warzywnego
125 g
|
0,5
|
opakowania passaty
350 g
|
1
|
łyżeczka papryki słodkiej
3 g
|
2
|
szczypty pieprzu
0,5 g
|
1
|
łyżka sosu sojowego
10 g
|
1
|
łyżka parmezanu
10 g
|
2
|
łyżeczki natki pietruszki
10 g
|
1
|
łyżeczka ostrej papryki
3 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
łyżeczka oregano
3 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Kaszę jaglaną gotujemy, tak aby była „sypka”. Odstawiamy do ostudzenia.
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Cebulę oraz czosnek drobno siekamy, podsmażamy na średnim ogniu, na rozgrzanej patelni z połową ilości oliwy. Usmażone przekładamy do miski.
Do miski dodajemy mięso i ugotowaną wcześniej kaszę jaglaną. Doprawiamy słodką papryką, pieprzem, ostrą papryką, solą oraz oregano według własnego uznania.
Wlewamy sos sojowy, dodajemy jajko i całość dobrze mieszamy. Wyrabiamy mięso tylko do połączenia składników – nie dłużej, aby pulpeciki nie były twarde.
Lepimy kuleczki o średnicy ok. 2 cm i odrobinę je spłaszczamy. Rozgrzewamy resztę oliwy na patelni na średnim ogniu. Układamy pulpety i smażymy po 2–3 minuty z każdej strony bez przykrycia, aż się lekko zrumienią.
Wlewamy bulion warzywny i przykrywamy na 5-7 minut zmniejszając moc palnika.
Po tym czasie wlewamy passatę pomidorową, mieszamy i pozostawiamy na około 20 minut, na małym ogniu, mieszając co jakiś czas. Pod koniec gotowania sprawdzamy, czy pulpeciki są gotowe (po przekrojeniu mięso powinno mieć jaśniejszy kolor).
W przypadku zbyt płynnego sosu, pod koniec gotowania zwiększamy moc palnika i gotujemy całość bez przykrywki do odparowania nadmiaru płynu. Przy zbyt gęstym sosie dolewamy odrobinę gorącej wody.
Makaron przekładamy na talerz, następnie układamy pulpeciki z sosem. Gotowe danie posypujemy startym parmezanem oraz natką pietruszki.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.