Pulpeciki mięsne z kaszą jaglaną w sosie pomidorowym

Pulpeciki mięsne z kaszą jaglaną w sosie pomidorowym

Mięsne kuleczki oblane aksamitnym sosem. Idealne na obiad, smaczne i pożywne. Pulpeciki mięsne z kaszą jaglaną w sosie pomidorowym to ciekawa propozycja z mięsem mielonym w roli głównej. Taki obiad może być podany z różnymi warzywami bądź innymi dodatkami.

15 min
Czas przygotowania
35 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
3,83/5
(z 18 ocen)
Pulpeciki mięsne z kaszą jaglaną w sosie pomidorowym
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez laktozy Bez laktozy
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

392 kcal Kalorie
25 g Białko
14 g Tłuszcze
38 g Węglowodany
4035 mg Sód
5 g Błonnik

Składniki
Lista składników przepisu z ilościami i wagami
Ilość Składnik
100 g
 drobiowego mięsa mielonego
50 g
 makaronu pełnoziarnistego
20 g
 kaszy jaglanej
1
sztuka jajka kurzego
56 g
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
0,5
sztuki cebuli
40 g
2
ząbki czosnku
12 g
0,5
szklanki bulionu warzywnego
125 g
0,5
opakowania passaty
350 g
1
łyżeczka papryki słodkiej
3 g
2
szczypty pieprzu
0,5 g
1
łyżka sosu sojowego
10 g
1
łyżka parmezanu
10 g
2
łyżeczki natki pietruszki
10 g
1
łyżeczka ostrej papryki
3 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
łyżeczka oregano
3 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

392 kcal Kalorie
25 g Białko
14 g Tłuszcze
38 g Węglowodany
4035 mg Sód
5 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Kaszę jaglaną gotujemy, tak aby była „sypka”. Odstawiamy do ostudzenia.

2

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.

3

Cebulę oraz czosnek drobno siekamy, podsmażamy na średnim ogniu, na rozgrzanej patelni z połową ilości oliwy. Usmażone przekładamy do miski.

4

Do miski dodajemy mięso i ugotowaną wcześniej kaszę jaglaną. Doprawiamy słodką papryką, pieprzem, ostrą papryką, solą oraz oregano według własnego uznania.

5

Wlewamy sos sojowy, dodajemy jajko i całość dobrze mieszamy. Wyrabiamy mięso tylko do połączenia składników – nie dłużej, aby pulpeciki nie były twarde.

6

Lepimy kuleczki o średnicy ok. 2 cm i odrobinę je spłaszczamy. Rozgrzewamy resztę oliwy na patelni na średnim ogniu. Układamy pulpety i smażymy po 2–3 minuty z każdej strony bez przykrycia, aż się lekko zrumienią.

7

Wlewamy bulion warzywny i przykrywamy na 5-7 minut zmniejszając moc palnika.

8

Po tym czasie wlewamy passatę pomidorową, mieszamy i pozostawiamy na około 20 minut, na małym ogniu, mieszając co jakiś czas. Pod koniec gotowania sprawdzamy, czy pulpeciki są gotowe (po przekrojeniu mięso powinno mieć jaśniejszy kolor).

9

W przypadku zbyt płynnego sosu, pod koniec gotowania zwiększamy moc palnika i gotujemy całość bez przykrywki do odparowania nadmiaru płynu. Przy zbyt gęstym sosie dolewamy odrobinę gorącej wody.

10

Makaron przekładamy na talerz, następnie układamy pulpeciki z sosem. Gotowe danie posypujemy startym parmezanem oraz natką pietruszki.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Zapisz się do naszego Newslettera