Pudding waniliowy z owocami i skyrem
Pyszny podwieczorek z 6 składników? A może drugie śniadanie na słodko? Postaw na nasz przepis na pudding waniliowy z owocami i skyrem! Obok jogurtu typu skyr znajdziesz tu mleko, maliny, a także gorzką czekoladę. A do tego proszek budyniowy, który nadaje całości niepowtarzalny smak i aromat. Całość dostarcza aż 30 g białka oraz mnóstwa polifenoli, wapnia czy magnezu. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1
|
opakowanie jogurtu skyr
150 g
|
8
|
łyżeczek proszku budyniowego
40 g
|
1,5
|
łyżki ksylitolu
20 g
|
1,5
|
szklanki mleka bez laktozy
350 g
|
40 g
|
malin
|
0,2
|
sztuki czekolady gorzkiej
15 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Wlewamy 300 ml mleka do małego garnka i podgrzewamy na średnim ogniu. W pozostałych 50 ml mleka dokładnie rozpuszczamy proszek budyniowy, mieszając, aż nie będzie grudek. Kiedy mleko w garnku zacznie się delikatnie gotować, wlewamy rozmieszany budyń, cały czas mieszając. Dodajemy ksylitol i mieszamy, aż budyń zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia.
Do przestudzonego budyniu dodajemy skyr. Dokładnie mieszamy, aż masa stanie się jednolita i gładka.
Gorzką czekoladę ścieramy na tarce (na dużych oczkach) lub drobno siekamy nożem.
Gotowy pudding przekładamy do miseczek lub szklanek. Na wierzchu układamy owoce, a następnie posypujemy startą czekoladą.
Deser podajemy od razu na ciepło lub schładzamy w lodówce przez około 1-2 godziny, jeśli wolimy zimny pudding.