Polędwiczka wieprzowa z ziemniakami i karmelizowanymi buraczkami
Ten obiad to prawdziwa eksplozja smaków i aromatów. Polędwiczka wieprzowa z ziemniakami i karmelizowanymi buraczkami brzmi cudownie i tak też smakuje. Mniam!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
300 g
|
polędwiczki wieprzowej
|
6
|
sztuk ziemniaków
420 g
|
3
|
sztuki ugotowanych buraków
300 g
|
3
|
łyżeczki koperku
12 g
|
1
|
łyżeczka tymianku
3 g
|
3
|
łyżeczki oliwy z oliwek
15 g
|
0,5
|
łyżeczki miodu
6 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
1
|
łyżka octu winnego
10 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki. Przyprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy oliwą z oliwek (połowa).
Przyprawione ziemniaki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni z termoobiegiem przez 30 minut. Upieczone ziemniaki posypujemy posiekanym koperkiem.
Ugotowane buraki kroimy na małe kawałki.
Na patelni rozpuszczamy miód, dodajemy pokrojone buraczki, tymianek i dokładnie obtaczamy w miodzie. Przyprawiamy solą, pieprzem i octem winnym.
Polędwiczkę przyprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i skrapiamy pozostałą oliwą z oliwek.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim polędwiczkę. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez około 20 minut. Jeżeli posiadamy termometr do mięsa, to warto sprawdzić temperaturę mięsa w środku. Gdy mięso osiągnie temperaturę 62 stopni, jest dobre do spożycia.
Po upieczeniu czekamy 2-3 minuty, następnie kroimy na plastry.
Mięso podajemy z pieczonymi ziemniakami oraz karmelizowanymi buraczkami. Smacznego!