Podpłomyki z dipem z sera feta i warzywami
Podpłomyki to najprostsze możliwe placuszki – do ich przygotowania potrzebne są bowiem tylko 3 składniki: mąka, sól i woda. Warto więc zadbać o odpowiednie dodatki – tak jak w naszym przepisie na podpłomyki z dipem z sera feta i warzywami. Znajdziesz tu wyrazisty sos na bazie fety, cebuli, czosnku i pomidorów oraz orzeźwiające warzywa, czyli rzodkiewkę i ogórka. Podpłomyki podane w takim towarzystwie są prawdziwą kulinarną ucztą i źródłem wartościowych składników odżywczych. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Podpłomyki: |
|
10
|
łyżek mąki pszennej typ 500
125 g
|
8
|
łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
125 g
|
0,4
|
szklanki wody
110 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
Dip: |
|
0,5
|
opakowania pomidorów z puszki
200 g
|
0,5
|
sztuki cebuli
40 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
0,5
|
sztuki sera typu feta
100 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
0,5
|
łyżeczki ziół prowansalskich
1,5 g
|
2
|
łyżeczki erytrolu
10 g
|
Dodatki: |
|
1
|
sztuka ogórka
150 g
|
6
|
sztuk rzodkiewek
90 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Mąki, gorącą wodę i sól wyrabiamy w mikserze. Ciasto zawijamy w folię i odstawiamy na 5 minut.
Ciasto dzielimy na równe części, każdy kawałek rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 1–2 milimetrów.
Placki smażymy na suchej, dobrze rozgrzanej patelni po 2 minuty z każdej strony, aż napuchną.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy posiekaną cebulę i czosnek, podsmażamy całość na do zarumienienia. Następnie dodajemy pomidory z puszki oraz przyprawy i całość przesmażamy do odparowania nadmiaru płynu. Na koniec dodajemy pokruszony ser i smażymy przez chwilę do rozpuszczenia sera i połączenia się wszystkich składników.
Jeśli preferujemy gładką konsystencję dipu, możemy całość zblendować za pomocą blendera.
Podpłomyki podajemy z dipem i warzywami.