Placuszki twarogowe z tofu w malinowym sosie

Placuszki twarogowe z tofu w malinowym sosie

Czy wiesz, że rezygnacja z mleka nie musi oznaczać rezygnacji z potraw o smaku twarożku? Wypróbuj nasz przepis na placuszki twarogowe z tofu w malinowym sosie, aby się o tym przekonać! Odpowiednio przygotowane tofu stanowi idealny zamiennik twarogu, zaś malinowy sos perfekcyjnie przełamuje słodki smak przygotowanych placuszków – nie oprze im się nawet największy niejadek!

5 min
Czas przygotowania
10 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,33/5
(z 12 ocen)
Placuszki twarogowe z tofu w malinowym sosie
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

382 kcal Kalorie
11 g Białko
15 g Tłuszcze
37 g Węglowodany
27 mg Sód
9 g Błonnik

Składniki
Lista składników przepisu z ilościami i wagami
Ilość Składnik
0,4
opakowania tofu
80 g
2
łyżki ksylitolu
30 g
3
łyżki mąki pełnoziarnistej
30 g
2
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
100 g
 malin
0,2
szklanki mleka roślinnego
50 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

382 kcal Kalorie
11 g Białko
15 g Tłuszcze
37 g Węglowodany
27 mg Sód
9 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 5 min.
1

Tofu odsączamy ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru wody. Kroimy je na mniejsze kawałki i umieszczamy w naczyniu blendera. Dodajemy ksylitol, olej oraz mleko. Blendujemy do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.

2

Dodajemy mąkę pszenną pełnoziarnistą i delikatnie mieszamy do połączenia. Jeśli masa wyjdzie zbyt gęsta, dodajemy odrobinę zimnej wody lub mleka, aby uzyskać konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego.

3

Maliny rozdrabniamy i podgrzewamy w rondelku na małym ogniu, bez przykrycia przez około 5 minut, aż owoce zmiękną, zaczną się rozpadać, a sos lekko zgęstnieje. Mrożonych owoców nie trzeba rozmrażać, jednak czas gotowania może się wydłużyć.

4

Patelnię z nieprzywierającą powłoką rozgrzewamy na średnim ogniu. Opcjonalnie smarujemy ją ręcznikiem papierowym nasączonym odrobiną oleju. Za pomocą łyżki nakładamy ciasto, formując małe placuszki o średnicy ok. 6–7 cm, zachowując odstępy.

5

Smażymy bez przykrycia na średnim ogniu przez 2–3 minuty, aż spód będzie zrumieniony i sztywny, a wierzch zacznie się lekko ścinać. Przewracamy delikatnie płaską łopatką i smażymy kolejne 1–2 minuty, aż druga strona również się zrumieni i całkowicie zetnie.

6

Gotowe placuszki przekładamy na talerz i polewamy ciepłym sosem owocowym.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Zapisz się do naszego Newslettera