Placuszki twarogowe z tofu w malinowym sosie
Czy wiesz, że rezygnacja z mleka nie musi oznaczać rezygnacji z potraw o smaku twarożku? Wypróbuj nasz przepis na placuszki twarogowe z tofu w malinowym sosie, aby się o tym przekonać! Odpowiednio przygotowane tofu stanowi idealny zamiennik twarogu, zaś malinowy sos perfekcyjnie przełamuje słodki smak przygotowanych placuszków – nie oprze im się nawet największy niejadek!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
0,4
|
opakowania tofu
80 g
|
2
|
łyżki ksylitolu
30 g
|
3
|
łyżki mąki pełnoziarnistej
30 g
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
100 g
|
malin
|
0,2
|
szklanki mleka roślinnego
50 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Tofu odsączamy w ręcznik papierowy z nadmiaru wody, blendujemy na gładką masę razem z ksylitolem, olejem i mlekiem.
Dodajemy mąkę i krótko mieszamy (jeśli masa wyszła zbyt gesta, możemy dodać odrobinę wody).
Maliny rozdrabniamy i podgrzewamy w rondelku na małym ogniu przez 5 minut.
Masę z tofu smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z nieprzywierającą powłoką. Patelnię smarujemy ręcznikiem papierowym nasączonym olejem. Za pomocą łyżki nakładamy niewielkie porcje ciasta na patelnię, zachowując odległość między nimi. Zmniejszamy moc palnika i smażymy do ścięcia. Przewracamy przy pomocy płaskiej łopatki i smażymy do ścięcia. . Placuszki podajemy z malinami.
Smacznego!