Placuszki twarogowe z syropem klonowym i owocami
Posiłek na słodko może być pełnowartościowy – i może perfekcyjnie sprawdzić się jako sycące śniadanie lub kolacja. Przykład? Placuszki twarogowe z syropem klonowym i owocami, czyli przepis na moc białka, witaminy C i polifenoli w totalnie pysznym „opakowaniu”. Takie placuszki są proste wykonaniu, zaspokajają apetyt i posmakują także najmłodszym członkom rodziny. Ich puszysta struktura idealnie współgra ze słodkim syropem klonowym i soczystymi owocami, tworząc prawdziwie niebiańską całość. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1
|
opakowanie twarogu półtłustego
250 g
|
3
|
sztuki jajek
168 g
|
4
|
łyżki mąki pszennej typ 500
48 g
|
4
|
łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
60 g
|
0,5
|
łyżeczki ekstraktu waniliowego
1,5 g
|
4
|
łyżeczki oleju rzepakowego
20 g
|
Do podania: |
|
100 g
|
malin
|
100 g
|
borówek
|
4
|
łyżeczki syropu klonowego
40 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Składniki na placuszki (bez oleju) rozgniatamy widelcem lub blendujemy w blenderze.
Na patelni rozgrzewamy olej. Gotowe ciasto niewielkimi porcjami wykładamy na bardzo dobrze rozgrzaną patelnię. Po nałożeniu ciasta zmniejszamy ogień pod patelnią na bardzo mały i powoli smażymy placuszki pod przykryciem. Kiedy smażona strona się zarumieni, powoli przy pomocy płaskiej łopatki przewracamy placuszki na drugą stronę i smażymy dalej.
Podajemy z owocami i syropem klonowym.