Placuszki twarogowe z syropem klonowym i owocami

Placuszki twarogowe z syropem klonowym i owocami

Posiłek na słodko może być pełnowartościowy – i może perfekcyjnie sprawdzić się jako sycące śniadanie lub kolacja. Przykład? Placuszki twarogowe z syropem klonowym i owocami, czyli przepis na moc białka, witaminy C i polifenoli w totalnie pysznym „opakowaniu”. Takie placuszki są proste wykonaniu, zaspokajają apetyt i posmakują także najmłodszym członkom rodziny. Ich puszysta struktura idealnie współgra ze słodkim syropem klonowym i soczystymi owocami, tworząc prawdziwie niebiańską całość. Smacznego!

10 min
Czas przygotowania
20 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,14/5
(z 22 ocen)
Placuszki twarogowe z syropem klonowym i owocami
Kategorie
Bez soli Bez soli
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Low glycemic index Low glycemic index
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

438 kcal Kalorie
27 g Białko
17 g Tłuszcze
48 g Węglowodany
119 mg Sód
6 g Błonnik

Składniki
1
opakowanie twarogu półtłustego
250 g
3
sztuki jajek
168 g
4
łyżki mąki pszennej typ 500
48 g
4
łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
60 g
0,5
łyżeczki ekstraktu waniliowego
1,5 g
4
łyżeczki oleju rzepakowego
20 g

Do podania:

100 g
 malin
100 g
 borówek
4
łyżeczki syropu klonowego
40 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

438 kcal Kalorie
27 g Białko
17 g Tłuszcze
48 g Węglowodany
119 mg Sód
6 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Składniki na placuszki (bez oleju) rozgniatamy widelcem lub blendujemy w blenderze.

2

Na patelni rozgrzewamy olej. Gotowe ciasto niewielkimi porcjami wykładamy na bardzo dobrze rozgrzaną patelnię. Po nałożeniu ciasta zmniejszamy ogień pod patelnią na bardzo mały i powoli smażymy placuszki pod przykryciem. Kiedy smażona strona się zarumieni, powoli przy pomocy płaskiej łopatki przewracamy placuszki na drugą stronę i smażymy dalej.

3

Podajemy z owocami i syropem klonowym.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.