 
      Placuszki twarogowe z syropem klonowym i owocami
Posiłek na słodko może być pełnowartościowy – i może perfekcyjnie sprawdzić się jako sycące śniadanie lub kolacja. Przykład? Placuszki twarogowe z syropem klonowym i owocami, czyli przepis na moc białka, witaminy C i polifenoli w totalnie pysznym „opakowaniu”. Takie placuszki są proste wykonaniu, zaspokajają apetyt i posmakują także najmłodszym członkom rodziny. Ich puszysta struktura idealnie współgra ze słodkim syropem klonowym i soczystymi owocami, tworząc prawdziwie niebiańską całość. Smacznego!
 
        Kategorie
 
           
           
           
           
          Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik | 
|---|---|
| 
            1
           | 
              opakowanie twarogu półtłustego
             
                250 g
               | 
| 
            3
           | 
              sztuki jajek
             
                168 g
               | 
| 
            4
           | 
              łyżki mąki pszennej typ 500
             
                48 g
               | 
| 
            4
           | 
              łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
             
                60 g
               | 
| 
            0,5
           | 
              łyżeczki ekstraktu waniliowego
             
                1,5 g
               | 
| 
            4
           | 
              łyżeczki oleju rzepakowego
             
                20 g
               | 
| Do podania: | |
| 
            100 g 
           | 
               malin
             | 
| 
            100 g 
           | 
               borówek
             | 
| 
            4
           | 
              łyżeczki syropu klonowego
             
                40 g
               | 
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Składniki na placuszki (bez oleju) rozgniatamy widelcem lub blendujemy w blenderze.
Na patelni rozgrzewamy olej. Gotowe ciasto niewielkimi porcjami wykładamy na bardzo dobrze rozgrzaną patelnię. Po nałożeniu ciasta zmniejszamy ogień pod patelnią na bardzo mały i powoli smażymy placuszki pod przykryciem. Kiedy smażona strona się zarumieni, powoli przy pomocy płaskiej łopatki przewracamy placuszki na drugą stronę i smażymy dalej.
Podajemy z owocami i syropem klonowym.
Placuszki serowe - pyszne i łatwe do zrobienia
Te placuszki serowe skradną Twoje serce. Są pyszne i łatwe do zrobienia, a do tego zaspokoją Twoją chęć na słodkie, zwłaszcza na redukcji. Wystarczy zaledwie kilka składników (większość z nich na pewno masz w domu), aby przygotować pełen białka i zdrowy posiłek. Serowe placuszki to idealny wybór zwłaszcza na śniadanie, choć sprawdzą się również w godzinach popołudniowych, gdy ochota na słodkości będzie naprawdę duża. Koniecznie dodaj do nich owoce, zwłaszcza jagodowe. Gwarantujemy, że pokochasz to danie!
Placuszki serowe takie, jak lubisz!
W Respo stawiamy na łatwe do wykonania przepisy i dania, które można samemu dowolnie przekształcać. Masz już bazę, czyli serowe placuszki. Możesz jednak dodawać do nich różne składniki. Skyr - jeśli chcesz zwiększyć ilość białka, dodatkowe owoce - dla większej ilości witamin, błonnika i antyoksydantów, a także gorzką czekoladę - dla magnezu. A jeśli szukasz innej, równie uniwersalnej bazy, to koniecznie sprawdź nasz przepis na klasyczne placuszki twarogowe w wersji fit. Proste i tak samo smaczne!
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.
 
         
         
        