Pizza z salami i papryką
Czy wiesz, że pizza potrafi być pełnowartościowym posiłkiem, którym możesz rozkoszować się, także będąc na diecie? Serio! Klucz do sukcesu? Unikaj pizzo-podobnych wyrobów z sieciówek – pełnych rafinowanej mąki i tłuszczu. Zamiast tego postaw na domowe gotowanie i naszą pizzę z salami i papryką, która poleca się na obiad dla całej rodziny. Znajdziesz tu pełnoziarniste ciasto pełne błonnika, źródła białka (salami, parmezan), oliwę i mnóstwo świeżej papryki. Całość dobrze syci, a także dostarcza witaminy C, beta-karotenu czy wapnia. Koniecznie wypróbuj poniższy przepis!
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1
|
porcja spodu na pizzę pełnoziarnistą
550 g
|
Sos: |
|
0,3
|
opakowania passaty pomidorowej
200 g
|
2
|
łyżeczki erytrolu
10 g
|
2
|
szczypty soli
0,5 g
|
2
|
szczypty pieprzu
0,5 g
|
1
|
łyżeczka bazylii suszonej
4 g
|
1
|
łyżeczka czosnku granulowanego
3 g
|
Dodatki: |
|
8
|
plastrów salami
120 g
|
0,5
|
sztuki papryki
85 g
|
4
|
łyżki parmezanu
40 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Spód do pizzy przygotowujemy według przepisu: https://centrumrespo.pl/przepisy/pelnoziarniste-ciasto-na-pizze/
W czasie pieczenia spodu przygotowujemy sos. Do rondelka wlewamy passatę, dodajemy przyprawy i doprowadzamy do wrzenia.
Po upieczeniu spodu pozostawiamy rozgrzany piekarnik.
Dodatki do pizzy kroimy, ser ścieramy na tarce.
Spód smarujemy przygotowanym sosem. Całość posypujemy serem, następnie układamy salami i paski papryki.
Przygotowaną pizzę wkładamy do piekarnika i pieczemy do rozpuszczenia sera.