Pizza z mięsem

Pizza z mięsem

Szukasz prostego przepisu na domową pizzę w wersji fit? Nasza pizza z mięsem poleca się na obiad! Co w niej znajdziesz? Poza delikatnym ciastem na mące pełnoziarnistej taka pizza zachwyci Cię idealnie skomponowanymi dodatkami i przyprawami. Pamiętaj: dieta nie oznacza rezygnacji z ulubionych smaków. Smacznego!

25 min
Czas przygotowania
105 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
3,87/5
(z 30 ocen)
Pizza z mięsem
Kategorie
Bez laktozy Bez laktozy
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Low fat Low fat
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

579 kcal Kalorie
31 g Białko
20 g Tłuszcze
69 g Węglowodany
296 mg Sód
13 g Błonnik

Składniki
Lista składników przepisu z ilościami i wagami
Ilość Składnik

Ciasto na pizzę:

20
łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
300 g
15 g
 drożdży świeżych
0,9
szklanki wody
220 g
2
szczypty soli
0,5 g
0,5
łyżki cukru
5 g
4
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g

dodatki:

3
sztuki świeżych pomidorów
480 g
2
ząbki czosnku
12 g
0,5
sztuki cebuli
40 g
300 g
 mięsa mielonego wieprzowego
1
sztuka mozzarelli
120 g
3
sztuki pomidorów suszonych
60 g
5
sztuk oliwek
15 g
1
łyżeczka rozmarynu, tymianku, bazylii
3 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

579 kcal Kalorie
31 g Białko
20 g Tłuszcze
69 g Węglowodany
296 mg Sód
13 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 25 min.
1

W miseczce mieszamy: drożdże, ciepłą wodę (ok. 37-42 stopnie), cukier, łyżkę mąki. Ostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.

2

Dodajemy resztę mąki, sól i oliwę. Wyrabiamy ręcznie lub mikserem na gładkie ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut, do podwojenia objętości.

3

Pomidory kroimy na bardzo drobne kawałki. Czosnek oraz cebulę drobno siekamy.

4

W rondelku na oliwie podsmażamy pomidora, czosnek oraz cebulę na średnim ogniu bez przykrycia. Zmniejszamy moc palnika i gotujemy przez 20 minut, do momentu aż sos osiągnie preferowaną gęstość, a warzywa całkowicie zmiękną.

5

Mięso posypujemy suszonym rozmarynem, solą oraz pieprzem według własnego uznania, smażymy na rozgrzanej patelni, na średnim ogniu bez dodatku tłuszczu do momentu aż mięso się zrumieni. Dodajemy pokrojone suszone pomidory i smażymy około 10 minut na rozgrzanej patelni, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostudzenia.

6

Piekarnik nagrzewamy do 220°C (tryb góra/dół) lub 200°C, termoobieg.

7

Ciasto rozwałkowujemy na okrągły placek o grubości ok. 1 cm. Blat i pizzę możemy delikatnie podsypać mąką.

8

Na pizzy rozsmarowujemy sos, nakładamy mięso, oliwki oraz mozzarellę i pieczemy w piekarniku przez 15 minut do rozpuszczenia sera.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Zapisz się do naszego Newslettera