
Pizza z mięsem
Szukasz prostego przepisu na domową pizzę w wersji fit? Nasza pizza z mięsem poleca się na obiad! Co w niej znajdziesz? Poza delikatnym ciastem na mące pełnoziarnistej taka pizza zachwyci Cię idealnie skomponowanymi dodatkami i przyprawami. Pamiętaj: dieta nie oznacza rezygnacji z ulubionych smaków. Smacznego!

Kategorie







Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
Ciasto na pizzę: |
|
20
|
łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
300 g
|
15 g
|
drożdży świeżych
|
0,9
|
szklanki wody
220 g
|
2
|
szczypty soli
0,5 g
|
0,5
|
łyżki cukru
5 g
|
4
|
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g
|
dodatki: |
|
3
|
sztuki świeżych pomidorów
480 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
0,5
|
sztuki cebuli
40 g
|
300 g
|
mięsa mielonego wieprzowego
|
1
|
sztuka mozzarelli
120 g
|
3
|
sztuki pomidorów suszonych
60 g
|
5
|
sztuk oliwek
15 g
|
1
|
łyżeczka rozmarynu, tymianku, bazylii
3 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
W miseczce mieszamy: drożdże, ciepłą wodę (ok. 37-42 stopnie), cukier, łyżkę mąki. Ostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.
Dodajemy resztę mąki, sól i oliwę. Wyrabiamy ręcznie lub mikserem na gładkie ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut, do podwojenia objętości.
Pomidory kroimy na bardzo drobne kawałki. Czosnek oraz cebulę drobno siekamy.
W rondelku na oliwie podsmażamy pomidora, czosnek oraz cebulę na średnim ogniu bez przykrycia. Zmniejszamy moc palnika i gotujemy przez 20 minut, do momentu aż sos osiągnie preferowaną gęstość, a warzywa całkowicie zmiękną.
Mięso posypujemy suszonym rozmarynem, solą oraz pieprzem według własnego uznania, smażymy na rozgrzanej patelni, na średnim ogniu bez dodatku tłuszczu do momentu aż mięso się zrumieni. Dodajemy pokrojone suszone pomidory i smażymy około 10 minut na rozgrzanej patelni, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostudzenia.
Piekarnik nagrzewamy do 220°C (tryb góra/dół) lub 200°C, termoobieg.
Ciasto rozwałkowujemy na okrągły placek o grubości ok. 1 cm. Blat i pizzę możemy delikatnie podsypać mąką.
Na pizzy rozsmarowujemy sos, nakładamy mięso, oliwki oraz mozzarellę i pieczemy w piekarniku przez 15 minut do rozpuszczenia sera.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.