Pinsa z sosem pomidorowym, mozzarellą i rukolą
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik |
|---|---|
|
1
|
sztuka pinsy
220 g
|
|
150 g
|
sosu do pizzy Mutti
|
|
1
|
opakowanie mozzarelli light
120 g
|
|
50 g
|
rukoli
|
|
1
|
łyżeczka oliwy
5 g
|
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
|
1
|
szczypta pieprzu czarnego
0,25 g
|
|
0,5
|
łyżeczki oregano suszonego
1,5 g
|
|
0,5
|
łyżeczki bazylii suszonej
2 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik nagrzewamy do 220°C w trybie góra–dół lub 200°C z termoobiegiem. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy lekko oliwą.
Ciasto do pinsy układamy na blasze. Na ciasto wykładamy równomiernie sos pomidorowy, zostawiając około 1–2 cm wolnego brzegu. Opcjonalnie doprawiamy solą, pieprzem, oregano i bazylią według własnego uznania.
Mozzarellę kroimy na cienkie równe plastry lub ścieramy na tarce o grubszych oczkach. Na sosie układamy mozzarellę, równomiernie rozkładając ją po całej powierzchni.
Pinsę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 10–12 minut, aż ser się roztopi i lekko zrumieni, a brzegi ciasta będą chrupiące.
Po wyjęciu z piekarnika posypujemy gorącą pinsę świeżą rukolą. Podajemy od razu, najlepiej na ciepło.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.