Pinsa z cukinią i burratą
Lubisz pizzę, ale masz ochotę na coś bardziej delikatnego? Pinsa z cukinią i burratą poleca się na obiad! Ten włoski podpłomyk wyrabiany z 3 rodzajów mąki to pyszna alternatywa dla swojej „cięższej” kuzynki, czyli popularnej pizzy. A dodatki? Postaw na rozpływający się w ustach ser burrata i delikatną cukinię, czyli duet, który nada pinsie nuty orzeźwienia połączonej z solidną dawką elegancji. Tak przygotowane danie to świetna alternatywa dla tych, którzy nie wyobrażają sobie życia bez fast foodów – smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1
|
sztuka pinsy
230 g
|
0,1
|
opakowania passaty pomidorowej
100 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
0,5
|
łyżeczki bazylii suszonej
2 g
|
1
|
sztuka cukinii
200 g
|
6
|
plastrów szynki parmeńskiej
90 g
|
1
|
opakowanie burraty
120 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni, tryb góra-dół.
Cukinię kroimy na cienkie plasterki za pomocą mandoliny.
Pinsę smarujemy passatą i posypujemy przyprawami. Następnie układamy plasterki cukinii.
Pinsę zapiekamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem, przez ok. 5 minut. Po tym czasie wysuwamy blaszkę, układamy szynkę parmeńską i plasterki burraty. Zapiekamy jeszcze przez ok. minutę do rozpuszczenia sera.