Pikantne skrzydełka z kurczaka z ryżem i surówką z białej kapusty i marchewki
To jeden z tych przepisów, który zostaje z Tobą na dłużej. Pikantne skrzydełka z kurczaka z ryżem i surówką z białej kapusty i marchewki to obiad doskonały. Koniecznie spróbuj, czeka Cię przepyszna uczta. Smacznego!
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
600 g
|
skrzydełek z kurczaka
|
280 g
|
mango
|
200 g
|
ryżu basmati
|
450 g
|
kapusty białej
|
1
|
sztuka marchwi
80 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
0,5
|
łyżeczki papryki wędzonej
1,5 g
|
1
|
łyżeczka nasion sezamu
5 g
|
1
|
łyżka sosu sriracha
10 g
|
1
|
łyżka octu ryżowego
10 g
|
2
|
plastry imbiru
10 g
|
1
|
łyżeczka płatków chilli
5 g
|
1
|
łyżeczka miodu
12 g
|
2
|
łyżki ketchup
40 g
|
1
|
łyżka ksylitolu
15 g
|
4
|
łyżeczki natki pietruszki
20 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, tryb góra-dół.
Marchew obieramy, myjemy i ścieramy na drobnych oczkach. Kapustę siekamy w drobne paski.
Mieszamy marchew z kapustą, doprawiamy solą, pieprzem, ksylitolem, octem ryżowym, startym imbirem i płatkami chilli.
Całość mieszamy. Gotową surówkę posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Skrzydełka dzielimy na mniejsze części na zgięciach, odrzucając lotki (końcowe części skrzydełek). Podzielone skrzydełka doprawiamy solą, pieprzem, wędzoną papryką, miodem, połową srirachy, startym czosnkiem i odstawiamy na parę minut.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 40 minut, aż będą miękkie i rumiane.
Glazurę przygotowujemy z sosu sriracha, zmiksowanego mango, ketchupu i prażonych nasion sezamu.
Na patelni umieszczamy glazurę i wstawiamy na palnik. Gdy glazura zacznie się gotować, umieszczamy na niej upieczone wcześniej skrzydełka i mieszamy, aby skrzydełka dokładnie się w niej obtoczyły.
Gotowe skrzydełka podajemy z ryżem i surówką.
Smacznego!