Pierogi ze szpinakiem

Pierogi ze szpinakiem

Pierogi to najbardziej klasyczne danie polskiej kuchni. I choć największą popularnością cieszą się pierogi z ziemniakami i twarogiem, mięsem albo kapustą to opcji na nadzienie jest dużo więcej! A gdy na dworze upał, szczególnie dobrze sprawdzą się wytrawne pierogi ze szpinakiem. Ich delikatny smak zachwyci Cię od pierwszego kęsa, a dodatek serka wiejskiego nada im niespotykanej lekkości. Spróbuj koniecznie!

45 min
Czas przygotowania
60 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
5,00/5
(z 2 ocen)
Pierogi ze szpinakiem
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Na wynos Na wynos
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

432 kcal Kalorie
21 g Białko
12 g Tłuszcze
62 g Węglowodany
469 mg Sód
3 g Błonnik

Składniki
Lista składników przepisu z ilościami i wagami
Ilość Składnik

Ciasto:

25
łyżek mąki pszennej
300 g
0,6
szklanki ciepłej wody
150 g
3
łyżeczki oleju rzepakowego
15 g
2
szczypty soli
0,5 g

Farsz:

2
opakowania serka wiejskiego
400 g
200 g
 szpinaku
0,5
sztuki cebuli
40 g
1
ząbek czosnku
6 g
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
1
łyżka soku z cytryny
6 g
1
łyżeczka gałki muszkatołowej
0,25 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

432 kcal Kalorie
21 g Białko
12 g Tłuszcze
62 g Węglowodany
469 mg Sód
3 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 45 min.
1

Ciasto zagniatamy, dokładnie wyrabiamy i odstawiamy pod przykryciem.

2

Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę, po 1 minucie wyciskamy przez praskę czosnek, mieszamy.

3

Na patelnię do cebuli i czosnku dodajemy świeży szpinak i dusimy przez 4-5 minut, co jakiś czas mieszamy, dodajemy gałkę, studzimy.

4

Odcedzony serek wiejski i szpinak przekładamy do blendera. Blendujemy do połączenia składników, dodajemy sok z cytryny, sól i pieprz do smaku.

5

Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy okręgi, napełniamy farszem i zlepiamy..

6

Pierogi gotujemy w osolonej wodzie ok. 2 minuty po wypłynięciu na powierzchnię.

Sycące i pyszne fit pierogi ze szpinakiem

Pierogi na redukcji? Czemu nie! W tym wydaniu mają aż 21 gramów białka w porcji, dzięki czemu sycą na wiele godzin. Dlatego świetnie sprawdzą się podczas procesu zrzucania niechcianych kilogramów, zwłaszcza z dodatkową porcją sycących warzyw. Kolejnym atutem jest także to, że doskonale sprawdzą się w ramach tzw. meal prepu. Możesz więc przygotować je w większej ilości i zamrozić, albo jeść przez kilka dni z rzędu, aby oszczędzić czas na gotowanie. Posiłek idealny, prawda?

Pierogi ze szpinakiem do pracowniczego lunch boxa

Wielu podopiecznych Respo to osoby zapracowane, które nie mają czasu na to, aby każdego dnia spędzać w kuchni kilka godzin. Dlatego przygotowywanie większych porcji na raz jest doskonałym sposobem na to, aby w perspektywie dni zaoszczędzić sporo czasu. Tutaj doskonale sprawdzą się pierogi ze szpinakiem, ponieważ można szybko je odgrzać i smakować z różnymi dodatkami. Właśnie dlatego - w różnych wydaniach - sprawdzają się jako posiłek do pracy. Sprawdź koniecznie nasz przepis!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Zapisz się do naszego Newslettera