Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .
h m s
Sprawdź ofertę.
Pierogi ze szpinakiem

Pierogi ze szpinakiem

Pierogi to najbardziej klasyczne danie polskiej kuchni. I choć największą popularnością cieszą się pierogi z ziemniakami i twarogiem, mięsem albo kapustą to opcji na nadzienie jest dużo więcej! A gdy na dworze upał, szczególnie dobrze sprawdzą się wytrawne pierogi ze szpinakiem. Ich delikatny smak zachwyci Cię od pierwszego kęsa — a dodatek serka wiejskiego nada im niespotykanej lekkości. Spróbuj koniecznie!

45 min
Czas przygotowania
60 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
3,66/5
(z 58 ocen)
Pierogi ze szpinakiem
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Na wynos Na wynos
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

432 kcal Kalorie
21 g Białko
12 g Tłuszcze
62 g Węglowodany
469 mg Sód
3 g Błonnik

Składniki

Ciasto:

25
łyżek mąki pszennej
300 g
0,6
szklanki ciepłej wody
150 g
3
łyżeczki oleju rzepakowego
15 g
2
szczypty soli
0,5 g

Farsz:

2
opakowania serka wiejskiego
400 g
200 g
 szpinaku
0,5
sztuki cebuli
40 g
1
ząbek czosnku
6 g
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
1
łyżka soku z cytryny
6 g
1
łyżeczka gałki muszkatołowej
0,25 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

432 kcal Kalorie
21 g Białko
12 g Tłuszcze
62 g Węglowodany
469 mg Sód
3 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 45 min.
1

Ciasto zagniatamy, dokładnie wyrabiamy i odstawiamy pod przykryciem.

2

Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę, po 1 minucie wyciskamy przez praskę czosnek, mieszamy.

3

Na patelnię do cebuli i czosnku dodajemy świeży szpinak i dusimy przez 4-5 minut, co jakiś czas mieszamy, dodajemy gałkę, studzimy.

4

Odcedzony serek wiejski i szpinak przekładamy do blendera. Blendujemy do połączenia składników, dodajemy sok z cytryny, sól i pieprz do smaku.

5

Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy okręgi, napełniamy farszem i zlepiamy..

6

Pierogi gotujemy w osolonej wodzie ok. 2 minuty po wypłynięciu na powierzchnię.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.