Pierogi ze szpinakiem
Pierogi to najbardziej klasyczne danie polskiej kuchni. I choć największą popularnością cieszą się pierogi z ziemniakami i twarogiem, mięsem albo kapustą to opcji na nadzienie jest dużo więcej! A gdy na dworze upał, szczególnie dobrze sprawdzą się wytrawne pierogi ze szpinakiem. Ich delikatny smak zachwyci Cię od pierwszego kęsa, a dodatek serka wiejskiego nada im niespotykanej lekkości. Spróbuj koniecznie!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik |
|---|---|
Ciasto: |
|
|
25
|
łyżek mąki pszennej
300 g
|
|
0,6
|
szklanki ciepłej wody
150 g
|
|
3
|
łyżeczki oleju rzepakowego
15 g
|
|
2
|
szczypty soli
0,5 g
|
Farsz: |
|
|
2
|
opakowania serka wiejskiego
400 g
|
|
200 g
|
szpinaku
|
|
0,5
|
sztuki cebuli
40 g
|
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
|
1
|
łyżka soku z cytryny
6 g
|
|
1
|
łyżeczka gałki muszkatołowej
0,25 g
|
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ciasto zagniatamy, dokładnie wyrabiamy i odstawiamy pod przykryciem.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę, po 1 minucie wyciskamy przez praskę czosnek, mieszamy.
Na patelnię do cebuli i czosnku dodajemy świeży szpinak i dusimy przez 4-5 minut, co jakiś czas mieszamy, dodajemy gałkę, studzimy.
Odcedzony serek wiejski i szpinak przekładamy do blendera. Blendujemy do połączenia składników, dodajemy sok z cytryny, sól i pieprz do smaku.
Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy okręgi, napełniamy farszem i zlepiamy..
Pierogi gotujemy w osolonej wodzie ok. 2 minuty po wypłynięciu na powierzchnię.
Sycące i pyszne fit pierogi ze szpinakiem
Pierogi na redukcji? Czemu nie! W tym wydaniu mają aż 21 gramów białka w porcji, dzięki czemu sycą na wiele godzin. Dlatego świetnie sprawdzą się podczas procesu zrzucania niechcianych kilogramów, zwłaszcza z dodatkową porcją sycących warzyw. Kolejnym atutem jest także to, że doskonale sprawdzą się w ramach tzw. meal prepu. Możesz więc przygotować je w większej ilości i zamrozić, albo jeść przez kilka dni z rzędu, aby oszczędzić czas na gotowanie. Posiłek idealny, prawda?
Pierogi ze szpinakiem do pracowniczego lunch boxa
Wielu podopiecznych Respo to osoby zapracowane, które nie mają czasu na to, aby każdego dnia spędzać w kuchni kilka godzin. Dlatego przygotowywanie większych porcji na raz jest doskonałym sposobem na to, aby w perspektywie dni zaoszczędzić sporo czasu. Tutaj doskonale sprawdzą się pierogi ze szpinakiem, ponieważ można szybko je odgrzać i smakować z różnymi dodatkami. Właśnie dlatego - w różnych wydaniach - sprawdzają się jako posiłek do pracy. Sprawdź koniecznie nasz przepis!
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.