Pierogi ze szpinakiem
Pierogi to najbardziej klasyczne danie polskiej kuchni. I choć największą popularnością cieszą się pierogi z ziemniakami i twarogiem, mięsem albo kapustą to opcji na nadzienie jest dużo więcej! A gdy na dworze upał, szczególnie dobrze sprawdzą się wytrawne pierogi ze szpinakiem. Ich delikatny smak zachwyci Cię od pierwszego kęsa — a dodatek serka wiejskiego nada im niespotykanej lekkości. Spróbuj koniecznie!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ciasto: |
|
25
|
łyżek mąki pszennej
300 g
|
0,6
|
szklanki ciepłej wody
150 g
|
3
|
łyżeczki oleju rzepakowego
15 g
|
2
|
szczypty soli
0,5 g
|
Farsz: |
|
2
|
opakowania serka wiejskiego
400 g
|
200 g
|
szpinaku
|
0,5
|
sztuki cebuli
40 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
1
|
łyżka soku z cytryny
6 g
|
1
|
łyżeczka gałki muszkatołowej
0,25 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ciasto zagniatamy, dokładnie wyrabiamy i odstawiamy pod przykryciem.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę, po 1 minucie wyciskamy przez praskę czosnek, mieszamy.
Na patelnię do cebuli i czosnku dodajemy świeży szpinak i dusimy przez 4-5 minut, co jakiś czas mieszamy, dodajemy gałkę, studzimy.
Odcedzony serek wiejski i szpinak przekładamy do blendera. Blendujemy do połączenia składników, dodajemy sok z cytryny, sól i pieprz do smaku.
Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy okręgi, napełniamy farszem i zlepiamy..
Pierogi gotujemy w osolonej wodzie ok. 2 minuty po wypłynięciu na powierzchnię.