
Pierogi z kapustą
Lubisz pierogi, ale szukasz zdrowej i odmienionej wersji? Wypróbuj przepis na klasyczne pierogi z kapustą w odświeżonej wersji. Zdecydowanie można przygotować je zarówno na obiad rodzinny bądź idealnie nadają się na świąteczny stół jako jedna z 12 potraw.

Kategorie











Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
Ciasto: |
|
50
|
łyżek mąki orkiszowej
500 g
|
8
|
łyżeczek oliwy z oliwek
40 g
|
20
|
szczypt soli
5 g
|
1
|
szklanka ciepłej wody
250 g
|
Farsz: |
|
150 g
|
kapusty kiszonej
|
0,5
|
sztuki cebuli
40 g
|
5
|
sztuk suszonych grzybów
25 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Grzyby suszone zalewamy gorącą wodą (około 200 ml) i odstawiamy na 30 minut do namoczenia.
Kapustę kiszoną odciskamy z nadmiaru soku. Jeśli jest bardzo kwaśna, przepłukujemy ją pod zimną wodą i ponownie odciskamy. Siekamy drobno.
Do garnka wlewamy wodę w proporcji 1:1 względem objętości kapusty, dodajemy posiekaną kapustę i gotujemy na małym ogniu pod częściowym przykryciem przez 45 minut (w trakcie gotowania opcjonalnie dolewamy porcjowo wodę). W połowie gotowania (po ok. 20 minutach) dodajemy odsączone grzyby suszone (w całości lub posiekane). Jeśli pod koniec gotowania kapusta jest zbyt płynna, zwiększamy moc palnika i gotujemy do odparowania nadmiaru płynu.
Cebulę drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę na średnim ogniu, dodajemy drobno posiekaną cebulę i smażymy bez przykrycia przez ok. 5 minut, aż się zeszkli.
Podsmażoną cebulę dodajemy do ugotowanej kapusty z grzybami. Ugotowaną kapustę dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą oraz pieprzem wedle uznania i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia.
Do dużej miski wsypujemy mąkę orkiszową, dodajemy oliwę, sól oraz ciepłą wodę. Zagniatamy ciasto, aż stanie się elastyczne i sprężyste.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 2 mm na oprószonej mąką stolnicy. Za pomocą szklanki wycinamy kółka. Na każde kółko nakładamy ostudzony farsz, składamy na pół i dokładnie zlepiamy brzegi.
Gotujemy pierogi partiami w dużym garnku z lekko osoloną wodą (minimum 3 razy więcej wody niż pierogów), na średnim ogniu, bez przykrycia. Od momentu wypłynięcia gotujemy 2–3 minuty.
Podajemy od razu lub podsmażamy na patelni na oliwie, na średnim ogniu przez 2–3 minuty z każdej strony.