Pierogi z kapustą

Pierogi z kapustą

Lubisz pierogi, ale szukasz zdrowej i odmienionej wersji? Wypróbuj przepis na klasyczne pierogi z kapustą w odświeżonej wersji. Zdecydowanie można przygotować je zarówno na obiad rodzinny bądź idealnie nadają się na świąteczny stół jako jedna z 12 potraw.

30 min
Czas przygotowania
90 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
1,00/5
(z 2 ocen)
Pierogi z kapustą
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

537 kcal Kalorie
12 g Białko
16 g Tłuszcze
91 g Węglowodany
1119 mg Sód
8 g Błonnik

Składniki
Lista składników przepisu z ilościami i wagami
Ilość Składnik

Ciasto:

50
łyżek mąki orkiszowej
500 g
8
łyżeczek oliwy z oliwek
40 g
20
szczypt soli
5 g
1
szklanka ciepłej wody
250 g

Farsz:

150 g
 kapusty kiszonej
0,5
sztuki cebuli
40 g
5
sztuk suszonych grzybów
25 g
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

537 kcal Kalorie
12 g Białko
16 g Tłuszcze
91 g Węglowodany
1119 mg Sód
8 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 30 min.
1

Grzyby suszone zalewamy gorącą wodą (około 200 ml) i odstawiamy na 30 minut do namoczenia.

2

Kapustę kiszoną odciskamy z nadmiaru soku. Jeśli jest bardzo kwaśna, przepłukujemy ją pod zimną wodą i ponownie odciskamy. Siekamy drobno.

3

Do garnka wlewamy wodę w proporcji 1:1 względem objętości kapusty, dodajemy posiekaną kapustę i gotujemy na małym ogniu pod częściowym przykryciem przez 45 minut (w trakcie gotowania opcjonalnie dolewamy porcjowo wodę). W połowie gotowania (po ok. 20 minutach) dodajemy odsączone grzyby suszone (w całości lub posiekane). Jeśli pod koniec gotowania kapusta jest zbyt płynna, zwiększamy moc palnika i gotujemy do odparowania nadmiaru płynu.

4

Cebulę drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę na średnim ogniu, dodajemy drobno posiekaną cebulę i smażymy bez przykrycia przez ok. 5 minut, aż się zeszkli.

5

Podsmażoną cebulę dodajemy do ugotowanej kapusty z grzybami. Ugotowaną kapustę dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą oraz pieprzem wedle uznania i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia.

6

Do dużej miski wsypujemy mąkę orkiszową, dodajemy oliwę, sól oraz ciepłą wodę. Zagniatamy ciasto, aż stanie się elastyczne i sprężyste.

7

Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 2 mm na oprószonej mąką stolnicy. Za pomocą szklanki wycinamy kółka. Na każde kółko nakładamy ostudzony farsz, składamy na pół i dokładnie zlepiamy brzegi.

8

Gotujemy pierogi partiami w dużym garnku z lekko osoloną wodą (minimum 3 razy więcej wody niż pierogów), na średnim ogniu, bez przykrycia. Od momentu wypłynięcia gotujemy 2–3 minuty.

9

Podajemy od razu lub podsmażamy na patelni na oliwie, na średnim ogniu przez 2–3 minuty z każdej strony.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Zapisz się do naszego Newslettera