Pierogi z kapustą
Lubisz pierogi, ale szukasz zdrowej i odmienionej wersji? Wypróbuj przepis na klasyczne pierogi z kapustą w odświeżonej wersji. Zdecydowanie można przygotować je zarówno na obiad rodzinny bądź idealnie nadają się na świąteczny stół jako jedna z 12 potraw.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ciasto: |
|
8
|
łyżek mąki gryczanej
120 g
|
6
|
łyżek mąki kukurydzianej
60 g
|
2,5
|
łyżki mąki ziemniaczanej
25 g
|
0,6
|
szklanki ciepłej wody
150 g
|
3
|
łyżeczki oliwy z oliwek
15 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
Farsz: |
|
150 g
|
kapusty kiszonej
|
0,5
|
sztuki cebuli
40 g
|
5
|
sztuk suszonych grzybów
25 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Kapustę odcedzamy z sosu, szatkujemy na mniejsze części, następnie gotujemy około 45 min, w połowie gotowania dodajemy grzyby.
Na rozgrzanej oliwie podsmażamy posiekaną cebulę, doprawiamy solą i pieprzem, następnie dodajemy do gotującej się kapusty.
Do miski wsypujemy mąki, dodajemy oliwę, wodę, sól i zagniatamy ciasto.
Przygotowane sprężyste ciasto rozwałkujemy i szklanką wycinamy kółka.
Ostudzony farsz nakładamy na wycięte ciasto, sklejamy pierogi i gotujemy w lekko osolonej wodzie do chwili wypłynięcia na powierzchnię.
Pierogi najlepiej będą smakowały, gdy zostaną podsmażone na odrobinie masła lub oliwy. Smacznego!