
Pieczony tempeh z sałatką z ogórka
Tempeh, czyli ziarna soi poddane fermentacji, to wartościowy dodatek do diety – zwłaszcza wegańskiej. A wszystko dzięki wysokiej zawartości białka, żelaza, magnezu czy wapnia. Jak go przygotować? Wypróbuj nasz przepis na pieczony tempeh z sałatką z ogórka! Jego sekret tkwi w marynacie na bazie syropu klonowego i pasty miso, dzięki której pieczony tempeh staje się pyszny i chrupiący. Do tego ryż, ogórek podany z ostrym dressingiem i gotowe. Smacznego!

Kategorie









Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
30 g
|
ryżu basmati
|
1
|
porcja tempehu
100 g
|
1
|
łyżeczka pasty miso
10 g
|
1
|
łyżeczka syropu klonowego
10 g
|
1
|
sztuka ogórka świeżego
150 g
|
1
|
łyżka sosu sojowego
10 g
|
1
|
łyżka octu ryżowego
10 g
|
0,5
|
łyżeczki płatków chili
2,5 g
|
1
|
plaster imbiru
5 g
|
1
|
łyżeczka szczypiorku
5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzewamy do 200°C (góra-dół).
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Tempeh kroimy w plastry (około 1 cm grubości) i umieszczamy w misce. Dodajemy pastę miso, syrop klonowy, sól i pieprz do smaku. Mieszamy dokładnie, aby każdy kawałek tempehu był pokryty marynatą. Odstawiamy na 10 minut.
Przekładamy zamarynowany tempeh na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez 20 minut, aż tempeh będzie złocisty i lekko chrupiący.
Ogórek kroimy w cienkie plasterki (można użyć mandoliny). W misce mieszamy sos sojowy, ocet ryżowy, chili, starty imbir, szczypiorek, sól i pieprz do smaku. Dodajemy pokrojonego ogórka i delikatnie mieszamy.
Na talerzu układamy ryż, tempeh i sałatkę. Jemy na ciepło lub zimno.