Pieczony tempeh z sałatką z ogórka

Pieczony tempeh z sałatką z ogórka

Tempeh, czyli ziarna soi poddane fermentacji, to wartościowy dodatek do diety – zwłaszcza wegańskiej. A wszystko dzięki wysokiej zawartości białka, żelaza, magnezu czy wapnia. Jak go przygotować? Wypróbuj nasz przepis na pieczony tempeh z sałatką z ogórka! Jego sekret tkwi w marynacie na bazie syropu klonowego i pasty miso, dzięki której pieczony tempeh staje się pyszny i chrupiący. Do tego ryż, ogórek podany z ostrym dressingiem i gotowe. Smacznego!

10 min
Czas przygotowania
40 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
7,00/5
(z 2 ocen)
Pieczony tempeh z sałatką z ogórka
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

389 kcal Kalorie
26 g Białko
12 g Tłuszcze
49 g Węglowodany
1120 mg Sód
3 g Błonnik

Składniki
30 g
 ryżu basmati
1
porcja tempehu
100 g
1
łyżeczka pasty miso
10 g
1
łyżeczka syropu klonowego
10 g
1
sztuka ogórka świeżego
150 g
1
łyżka sosu sojowego
10 g
1
łyżka octu ryżowego
10 g
0,5
łyżeczki płatków chili
2,5 g
1
plaster imbiru
5 g
1
łyżeczka szczypiorku
5 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

389 kcal Kalorie
26 g Białko
12 g Tłuszcze
49 g Węglowodany
1120 mg Sód
3 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Piekarnik rozgrzewamy do 200°C (góra-dół).

2

Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.

3

Tempeh kroimy w plastry (około 1 cm grubości) i umieszczamy w misce. Dodajemy pastę miso, syrop klonowy, sól i pieprz do smaku. Mieszamy dokładnie, aby każdy kawałek tempehu był pokryty marynatą. Odstawiamy na 10 minut.

4

Przekładamy zamarynowany tempeh na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez 20 minut, aż tempeh będzie złocisty i lekko chrupiący.

5

Ogórek kroimy w cienkie plasterki (można użyć mandoliny). W misce mieszamy sos sojowy, ocet ryżowy, chili, starty imbir, szczypiorek, sól i pieprz do smaku. Dodajemy pokrojonego ogórka i delikatnie mieszamy.

6

Na talerzu układamy ryż, tempeh i sałatkę. Jemy na ciepło lub zimno.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.