Pieczony ser typu feta z makaronem
Pieczony ser typu feta z makaronem – z pewnością „obił Ci się o uszy” ten przepis, ponieważ swego czasu robił ogromną furorę w Internecie. I wcale się nie dziwmy – przygotowanie tego dania jest banalnie proste i szybkie, a potrawa sama w sobie jest przepyszna. Połączenie pomidorków, czosnku, ziół i sera feta to klasyczna, ale efektywna kombinacja smakowa. Wystarczy wszystkie składniki zapiec, rozgnieść widelcem i wymieszać z ugotowanym makaronem. Oprócz smaku, danie zachwycać może wartościami odżywczymi – antyoksydanty, likopen, błonnik pokarmowy, białko i wapń… Koniecznie wypróbuj ten internetowy klasyk, smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
200 g
|
makaronu
|
Pieczony ser: |
|
1
|
sztuka sera typu feta
200 g
|
25
|
sztuk pomidorków koktajlowych
500 g
|
6
|
łyżeczek oliwy z oliwek
30 g
|
3
|
ząbki czosnku
18 g
|
1
|
łyżeczka ziół prowansalskich
3 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni, tryb góra-dół.
Pomidorki mieszamy w miseczce z oliwą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i ziołami.
Ser umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, naokoło układamy pomidorki. Pieczemy przez około 30 minut.
Upieczony ser z pomidorkami rozgniatamy widelcem lub blendujemy. Mieszamy z makaronem.