Pieczony kurczak z puree z batata
Delikatne, soczyste mięso z kurczaka. Słodkie, kremowe bataty. Kwaskowata, lekko słodka surówka. Taki właśnie jest nasz pieczony kurczak z puree z batata. Ten pysznie sycący obiad dostarcza prawdziwej mocy składników odżywczych – w tym pełnowartościowego białka, błonnika, beta-karotenu, cynku czy witaminy B6. To świetna opcja na rodzinny obiad – zwłaszcza że tak podany kurczak posmakuje zarówno dorosłym koneserom, jak i małym niejadkom. Koniecznie wypróbuj – smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
125 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
0,5
|
łyżeczki ziół prowansalskich
1,5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Puree z batata: |
|
200 g
|
batata
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
0,2
|
opakowania jogurtu naturalnego
60 g
|
3
|
łyżeczki masła
15 g
|
Surówka: |
|
1
|
sztuka marchewki
80 g
|
0,5
|
sztuki jabłka
75 g
|
1
|
łyżka soku z cytryny
6 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik nagrzewany do 180 stopni, tryb góra-dół.
Mięso posypujemy przyprawami, umieszczamy w rękawie do pieczenia i przekładamy na blaszkę lub naczynie żaroodporne.
Przygotowane mięso umieszczamy w rozgrzanym piekarniku i pieczemy przez ok. 20-30 minut.
Bataty obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, następnie gotujemy na średnim ogniu, pod częściowym przykryciem do miękkości (ok. 15 minut, czas liczony od zagotowania).
Po ugotowaniu batata odlewamy wodę, rozprowadzamy masło tak, by się rozpuściło i blendujemy na gładką masę razem z pozostałymi składnikami puree.
Przygotowujemy surówkę: na grubych oczkach tarki ścieramy marchew i jabłko, następnie mieszamy razem z sokiem z cytryny.
Pieczone mięso podajemy razem z puree i surówką.