Pieczony indyk z warzywami i ziemniaczanym puree
Lekki, pełnowartościowy, orzeźwiający i pełen witamin. Czy taki właśnie jest obiad idealny? My wiemy jedno: taki właśnie jest nasz pieczony indyk z warzywami i ziemniaczanym puree. Ta delikatna potrawa dostarczy Ci mocy witaminy C, folianów, beta-karotenu, a także witaminy B12. Do tego pełnowartościowe białko i przepis na sycący, prosty obiad gotowy. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
150 g
|
mięsa z piersi indyka
|
200 g
|
marchewki mrożonej
|
150 g
|
fasolki szparagowej, mrożonej
|
3
|
łyżeczki natki pietruszki
15 g
|
1,5
|
szklanki bulionu warzywnego
375 g
|
2
|
sztuki ziemniaków
140 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
2
|
łyżeczki masła
10 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, tryb góra-dół.
Indyka kroimy na grube paski i wkładamy do zamkniętego z jednej strony rękawa do pieczenia. Dodajemy warzywa oraz natkę pietruszki. Następnie całość zalewamy bulionem.
Rękaw do pieczenia szczelnie zamykamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez ok. 40 minut.
Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Wyłączamy palnik.
Gotowe ziemniaki rozgniatamy widelcem, dodajemy masło i dokładnie mieszamy. Można również pozostawić je w kawałki i rozpuścić na nich masło.
Gotowego indyka z warzywami przekładamy na talerz i podajemy z ziemniakami.