Pieczony indyk w sosie koperkowym z kuskusem i surówką z marchwi oraz jabłka

Pieczony indyk w sosie koperkowym z kuskusem i surówką z marchwi oraz jabłka

Szukasz pomysłu na nietuzinkowy, sycący obiad dla całej rodziny? Nasz pieczony indyk w sosie koperkowym z kuskusem i surówką z marchwi oraz jabłka sprawdzi się perfekcyjnie! Soczyste mięso idealnie łączy się tu z delikatnym i aromatycznym koperkowym sosem. A to nie koniec, bo całość dopełnia jeszcze słodko-kwaśna surówka i kasza kuskus o lekko orzechowym smaku. Składniki odżywcze? Znajdziesz tu ich całą moc: chociażby mnóstwo białka, błonnik, beta-karoten, czy witaminy z grupy B. Smacznego!

40 min
Czas przygotowania
40 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
5,00/5
(z 1 ocen)
Pieczony indyk w sosie koperkowym z kuskusem i surówką z marchwi oraz jabłka
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

560 kcal Kalorie
36 g Białko
17 g Tłuszcze
65 g Węglowodany
529 mg Sód
8 g Błonnik

Składniki
125 g
 mięsa z piersi indyka
0,3
szklanki bulionu warzywnego
75 g
0,2
opakowania jogurtu greckiego
60 g
1
łyżka mąki pszennej
12 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
4
łyżeczki koperku
16 g
50 g
 kaszy kuskus
1
sztuka marchewki
80 g
0,5
sztuki jabłka
75 g
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
1
łyżka soku z cytryny
6 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

560 kcal Kalorie
36 g Białko
17 g Tłuszcze
65 g Węglowodany
529 mg Sód
8 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 40 min.
1

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, tryb góra-dół.

2

Kaszę przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu

3

Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy sreberkiem i wstawiany do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez ok. 15 minut.

4

W tym czasie przygotowujemy sos. Koperek siekamy. W rondelku zagotowujemy bulion, odkładamy 2-3 łyżki gorącego bulionu i mieszamy energicznie z mąką. Rozrobioną mąkę łączymy z bulionem w rondelku, następnie dodajemy jogurt i koperek. Całość dusimy na małym ogniu przez ok. 2-3 minuty stale mieszając.

5

Mięso wysuwamy z piekarnika, odkrywamy sreberko i polewamy sosem, ponownie przykrywamy sreberkiem i pieczemy jeszcze przez ok. 10 minut.

6

Marchew i jabłko myjemy, następnie obieramy oraz ścieramy na tarce, na grubych oczkach. Całość mieszamy razem z oliwą i sokiem z cytryny. Ewentualnie doprawiamy do smaku.

7

Gotowe mięso podajemy razem z kaszą i surówką.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?