Pieczony dorsz pod warzywami w sosie musztardowym z ziemniakami
Szukasz ciekawego przepisu na rybę? Pieczony dorsz pod warzywami w sosie musztardowym z ziemniakami sprawdzi się idealnie! Sos z musztardy dodaje temu niezwykle wartościowemu daniu niepowtarzalnego charakteru. Spróbuj, a przekonasz się, że ryba wcale nie musi być nudna!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
100 g
|
dorsza
|
2
|
sztuki ziemniaków
140 g
|
1
|
sztuka marchewki
80 g
|
0,5
|
sztuki selera
100 g
|
1
|
sztuka pora
140 g
|
1
|
sztuka pietruszki
50 g
|
2
|
łyżeczki musztardy
20 g
|
1
|
łyżka koncentratu pomidorowego
25 g
|
1
|
łyżeczka oleju rzepakowego
5 g
|
1
|
sztuka listka laurowego
1 g
|
1
|
sztuka ziela angielskiego
1 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Marchew, seler, pietruszkę ścieramy na dużych oczkach na tarce, a pora siekamy w paski.
Warzywa dusimy na rozgrzanym oleju (połowa) w rondlu z liściem laurowym i zielem angielskim. Do duszonych warzyw dolewamy trochę wody, dodajemy koncentrat pomidorowy i musztardę. Całość dusimy, ciągle mieszając, do momentu, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, funkcja termoobieg.
Ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze części równej wielkości, doprawiamy solą.
Ziemniaki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 40-50 minut (aż będą miękkie i rumiane).
Dorsza przyprawiamy solą i pieprzem oraz skrapiamy pozostałym olejem. Rybę układamy w naczyniu do zapiekania, układamy na nim warzywa i zapiekamy przez 20 minut w 180 stopniach, funkcja termoobieg.
Gotowe danie przekładamy na talerz. Smacznego!