Pieczony dorsz pod warzywami w sosie musztardowym z ziemniakami

Pieczony dorsz pod warzywami w sosie musztardowym z ziemniakami

Szukasz ciekawego przepisu na rybę? Pieczony dorsz pod warzywami w sosie musztardowym z ziemniakami sprawdzi się idealnie! Sos z musztardy dodaje temu niezwykle wartościowemu daniu niepowtarzalnego charakteru. Spróbuj, a przekonasz się, że ryba wcale nie musi być nudna!

20 min
Czas przygotowania
65 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,67/5
(z 9 ocen)
Pieczony dorsz pod warzywami w sosie musztardowym z ziemniakami
Kategorie
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

418 kcal Kalorie
30 g Białko
9 g Tłuszcze
64 g Węglowodany
524 mg Sód
17 g Błonnik

Składniki
Lista składników przepisu z ilościami i wagami
Ilość Składnik
100 g
 dorsza
2
sztuki ziemniaków
140 g
1
sztuka marchewki
80 g
0,5
sztuki selera
100 g
1
sztuka pora
140 g
1
sztuka pietruszki
50 g
2
łyżeczki musztardy
20 g
1
łyżka koncentratu pomidorowego
25 g
1
łyżeczka oleju rzepakowego
5 g
1
sztuka listka laurowego
1 g
1
sztuka ziela angielskiego
1 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

418 kcal Kalorie
30 g Białko
9 g Tłuszcze
64 g Węglowodany
524 mg Sód
17 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 20 min.
1

Piekarnik rozgrzewamy do 180°C, tryb termoobieg (lub 200°C góra–dół).

2

Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki o wielkości około 3–4 cm. Doprawiamy solą według własnego uznania i dokładnie mieszamy.

3

Ziemniaki wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (ok. 30 × 20 cm). Pieczemy przez 40–50 minut, aż będą miękkie w środku i rumiane na zewnątrz, w połowie czasu obracając je na drugą stronę.

4

Marchew oraz pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. pora kroimy w cienkie paski o szerokości około 0,5 cm.

5

Do rondla wlewamy olej (połowa), rozgrzewamy na małym–średnim ogniu. Dodajemy starte warzywa, pora, liść laurowy oraz ziele angielskie. Dusimy pod przykryciem przez około 5 minut, aż warzywa lekko zmiękną, mieszając co jakiś czas.

6

Dolewamy wodę w ilości około 100 ml. Dodajemy koncentrat pomidorowy oraz musztardę. Dusimy dalej na małym ogniu, bez przykrycia, przez około 5–7 minut, cały czas mieszając, aż warzywa będą miękkie, a sos wyraźnie zgęstnieje.

7

Jeśli sos jest zbyt gęsty, dolewamy odrobinę wody. Jeśli zbyt rzadki, zwiększamy moc palnika i gotujemy chwilę do odparowania nadmiaru płynu. Doprawiamy pieprzem oraz solą według własnego uznania.

8

Dorsza osuszamy ręcznikiem papierowym. Oprószamy solą oraz pieprzem do smaku. Skrapiamy resztą oleju.

9

Rybę układamy w naczyniu żaroodpornym o wymiarach około 20×15 cm. Na wierzchu równomiernie rozkładamy przygotowane warzywa. Zapiekamy przez 20 minut w 180°C, tryb termoobieg (lub 200°C góra–dół), aż ryba będzie miękka i łatwo będzie się rozdzielać widelcem.

10

Gotowe danie przekładamy na talerz, podajemy z pieczonymi ziemniakami.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Zapisz się do naszego Newslettera