Pieczony dorsz pod warzywami w sosie musztardowym z ziemniakami
Szukasz ciekawego przepisu na rybę? Pieczony dorsz pod warzywami w sosie musztardowym z ziemniakami sprawdzi się idealnie! Sos z musztardy dodaje temu niezwykle wartościowemu daniu niepowtarzalnego charakteru. Spróbuj, a przekonasz się, że ryba wcale nie musi być nudna!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik |
|---|---|
|
100 g
|
dorsza
|
|
2
|
sztuki ziemniaków
140 g
|
|
1
|
sztuka marchewki
80 g
|
|
0,5
|
sztuki selera
100 g
|
|
1
|
sztuka pora
140 g
|
|
1
|
sztuka pietruszki
50 g
|
|
2
|
łyżeczki musztardy
20 g
|
|
1
|
łyżka koncentratu pomidorowego
25 g
|
|
1
|
łyżeczka oleju rzepakowego
5 g
|
|
1
|
sztuka listka laurowego
1 g
|
|
1
|
sztuka ziela angielskiego
1 g
|
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzewamy do 180°C, tryb termoobieg (lub 200°C góra–dół).
Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki o wielkości około 3–4 cm. Doprawiamy solą według własnego uznania i dokładnie mieszamy.
Ziemniaki wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (ok. 30 × 20 cm). Pieczemy przez 40–50 minut, aż będą miękkie w środku i rumiane na zewnątrz, w połowie czasu obracając je na drugą stronę.
Marchew oraz pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. pora kroimy w cienkie paski o szerokości około 0,5 cm.
Do rondla wlewamy olej (połowa), rozgrzewamy na małym–średnim ogniu. Dodajemy starte warzywa, pora, liść laurowy oraz ziele angielskie. Dusimy pod przykryciem przez około 5 minut, aż warzywa lekko zmiękną, mieszając co jakiś czas.
Dolewamy wodę w ilości około 100 ml. Dodajemy koncentrat pomidorowy oraz musztardę. Dusimy dalej na małym ogniu, bez przykrycia, przez około 5–7 minut, cały czas mieszając, aż warzywa będą miękkie, a sos wyraźnie zgęstnieje.
Jeśli sos jest zbyt gęsty, dolewamy odrobinę wody. Jeśli zbyt rzadki, zwiększamy moc palnika i gotujemy chwilę do odparowania nadmiaru płynu. Doprawiamy pieprzem oraz solą według własnego uznania.
Dorsza osuszamy ręcznikiem papierowym. Oprószamy solą oraz pieprzem do smaku. Skrapiamy resztą oleju.
Rybę układamy w naczyniu żaroodpornym o wymiarach około 20×15 cm. Na wierzchu równomiernie rozkładamy przygotowane warzywa. Zapiekamy przez 20 minut w 180°C, tryb termoobieg (lub 200°C góra–dół), aż ryba będzie miękka i łatwo będzie się rozdzielać widelcem.
Gotowe danie przekładamy na talerz, podajemy z pieczonymi ziemniakami.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.