Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .
h m s
Sprawdź ofertę.
Pieczony dorsz pod warzywami w sosie musztardowym z ziemniakami

Pieczony dorsz pod warzywami w sosie musztardowym z ziemniakami

Szukasz ciekawego przepisu na rybę? Pieczony dorsz pod warzywami w sosie musztardowym z ziemniakami sprawdzi się idealnie! Sos z musztardy dodaje temu niezwykle wartościowemu daniu niepowtarzalnego charakteru. Spróbuj, a przekonasz się, że ryba wcale nie musi być nudna!

20 min
Czas przygotowania
65 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Pieczony dorsz pod warzywami w sosie musztardowym z ziemniakami
Kategorie
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

418 kcal Kalorie
30 g Białko
9 g Tłuszcze
64 g Węglowodany
524 mg Sód
17 g Błonnik

Składniki
100 g
 dorsza
2
sztuki ziemniaków
140 g
1
sztuka marchewki
80 g
0,5
sztuki selera
100 g
1
sztuka pora
140 g
1
sztuka pietruszki
50 g
2
łyżeczki musztardy
20 g
1
łyżka koncentratu pomidorowego
25 g
1
łyżeczka oleju rzepakowego
5 g
1
sztuka listka laurowego
1 g
1
sztuka ziela angielskiego
1 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

418 kcal Kalorie
30 g Białko
9 g Tłuszcze
64 g Węglowodany
524 mg Sód
17 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 20 min.
1

Marchew, seler, pietruszkę ścieramy na dużych oczkach na tarce, a pora siekamy w paski.

2

Warzywa dusimy na rozgrzanym oleju (połowa) w rondlu z liściem laurowym i zielem angielskim. Do duszonych warzyw dolewamy trochę wody, dodajemy koncentrat pomidorowy i musztardę. Całość dusimy, ciągle mieszając, do momentu, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem.

3

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, funkcja termoobieg.

4

Ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze części równej wielkości, doprawiamy solą.

5

Ziemniaki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 40-50 minut (aż będą miękkie i rumiane).

6

Dorsza przyprawiamy solą i pieprzem oraz skrapiamy pozostałym olejem. Rybę układamy w naczyniu do zapiekania, układamy na nim warzywa i zapiekamy przez 20 minut w 180 stopniach, funkcja termoobieg.

7

Gotowe danie przekładamy na talerz. Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.