Pieczony camembert z pomidorkami i makaronem

Pieczony camembert z pomidorkami i makaronem

Lubisz kuchnię francuską? Nasz przepis na pieczony camembert z pomidorkami i makaronem zachwyci Cię od pierwszego kęsa! Wyrazisty, aromatyczny ser pleśniowy łączy się tu z kwaskowatymi pomidorkami, czosnkiem, makaronem i…słodkim miodem. Całość wprost rozpływa się w ustach – a do tego świetnie syci i dostarcza mocy przeciwutleniaczy, białka czy wapnia. Koniecznie wypróbuj – smacznego!

10 min
Czas przygotowania
35 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Pieczony camembert z pomidorkami i makaronem
Kategorie
Szybkie przygotowanie Szybkie przygotowanie
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

490 kcal Kalorie
19 g Białko
26 g Tłuszcze
42 g Węglowodany
640 mg Sód
7 g Błonnik

Składniki
100 g
 makaronu

Ser:

1
opakowanie sera camembert
120 g
10
sztuk pomidorków koktajlowych
200 g
2
ząbki czosnku
12 g
4
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
1
łyżeczka miodu
12 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

490 kcal Kalorie
19 g Białko
26 g Tłuszcze
42 g Węglowodany
640 mg Sód
7 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.

2

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, góra-dół.

3

W miseczce mieszamy pomidorki, przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę, sól i pieprz.

4

Camembert wkładamy do naczynia żaroodpornego, naokoło sera układamy pomidorki.

5

Pieczemy przez 15-20 minut, aż pomidorki będą lekko zarumienione, a ser zacznie się rozpuszczać.

6

Makaron mieszamy z upieczonym serem i pomidorkami. Przed podaniem polewamy miodem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.