Pieczony camembert z pomidorkami i makaronem
Lubisz kuchnię francuską? Nasz przepis na pieczony camembert z pomidorkami i makaronem zachwyci Cię od pierwszego kęsa! Wyrazisty, aromatyczny ser pleśniowy łączy się tu z kwaskowatymi pomidorkami, czosnkiem, makaronem i…słodkim miodem. Całość wprost rozpływa się w ustach – a do tego świetnie syci i dostarcza mocy przeciwutleniaczy, białka czy wapnia. Koniecznie wypróbuj – smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
100 g
|
makaronu
|
Ser: |
|
1
|
opakowanie sera camembert
120 g
|
10
|
sztuk pomidorków koktajlowych
200 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
4
|
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
1
|
łyżeczka miodu
12 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, góra-dół.
W miseczce mieszamy pomidorki, przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę, sól i pieprz.
Camembert wkładamy do naczynia żaroodpornego, naokoło sera układamy pomidorki.
Pieczemy przez 15-20 minut, aż pomidorki będą lekko zarumienione, a ser zacznie się rozpuszczać.
Makaron mieszamy z upieczonym serem i pomidorkami. Przed podaniem polewamy miodem.